Hlavní obsah

Expert Ščasný tvrdí: Navrch budou mít Nizozemci

PRAHA

Prognóza mu vyšla dokonale. Před prvním čtvrtfinále evropského fotbalového šampionátu totiž Zdeněk Ščasný, expert, jenž pro Sport.cz. rozebírá a hodnotí vyhlídky jednotlivých mužstev, na Turky upozorňoval a sázel na ně. Navzdory všeobecnému mínění i kursům favorizující Chorvaty, v nich viděl černého koně, jenž překvapí. Před sobotním večerním duelem Nizozemska a Ruska věří Zdeněk Ščasný reprezentaci oranjes.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

Ščasného argumenty zní přesvědčivě. „Útočná síla Nizozemců je přece jen kvalitnější, než je tomu u Rusů, jejich defenziva je rovněž lepší a propracovanější. To, že skupinu smrti vyhráli se ziskem devíti bodů a skóre 9:1, vypovídá o mnohém,“ hájí svůj názor zkušený trenér.

Hiddinkovi patří poklona

Nizozemci to ale nebudou mít v žádném případě jednoduché. „Ruská reprezentace šla obrovsky nahoru, na čemž má hlavní zásluhu trenér Hiddink. Fantastický chlap a senzační trenér, s nímž jsem měl možnost se osobně několikrát potkat a jehož si nesmírně vážím. Když jsme třeba hráli s Panathinaikosem pohár proti jeho Eindhovenu, já chodil kolem lavičky celý nervózní jako lev v kleci, zatímco on byl samý úsměv, legrace a vtip. A po porážce zrovna tak. Prostě obrovský gentleman,“ přidává Ščasný osobní vzpomínku na nizozemského trenéra ve službách sborné.

Prostě ruská mentalita

„Ruský fotbal v sobě měl a má obrovský potenciál, o čemž samozřejmě víme. Vynikající fotbalisté, liga na úrovni, peníze, jichž mají Rusové dost a dost, to vše jsme registrovali. Ale teprve když přišel Hiddink a dal všechno dohromady, začala sborná stoupat vzhůru. Na evropském šampionátu o tom podává přesvědčivý důkaz, neboť předvádí fotbal plný pohybu, hraje na jeden dotek, technika ve vysoké rychlosti je u Rusů prostě úžasná,“ skládá Ščasný komplimenty nizozemskému trenérovi v ruských službách Hiddinkovi.

„A vůbec nic bych nevyvozoval z úvodní prohry Rusů se Španělskem. Oni jsou už prostě národem s takovou mentalitou, že zápas, v němž se jim nedaří, prostě zabalí. Bavili jsme se o tom s Vlastou Petrželou i Frantou Komňackým a oba to potvrdili,“ připojuje expert Sport.cz.

Nizozemci mají něco navíc

I přesto mu ze čtvrtfinálové partie vychází vítězně Nizozemci. „Mají perfektně poskládané mužstvo, v němž všichni fotbal dovedou, což je ale samozřejmě jen první předpoklad. Oni ale naplňují i další premisy nutné k úspěchu. Jejich herní kvalita je podložena výbornou defenzivou a skvostně zvládnutou taktikou, ofenziva v jejich podání je vynikající, to, jak ovládají míč v plné rychlosti je úžasné,“ vypočítává další přednosti oranjes Ščasný.

Přidává však i další postřeh, jenž si z dosavadního průběhu šampionátu odnesl. „Hodně důležité je i to, že ofenziva a defenziva v nizozemském podání je naprosto vyvážená. Jen mužstva, jež se takto na EURO prezentují, mohou být úspěšná, což platí zatím právě pro Nizozemce a Španěly,“ připojuje svůj poznatek.

Produktivita oranjes rozhodne

Čtvrtfinálová konfrontace nizozemských trenérů na lavičce oranjes a sborné bude podle Ščasného nesmírně zajímavá a určitě hodně vyrovnaná.

„Nizozemci by ale měli mít nakonec navrch hlavně proto, že na rozdíl od Rusů dovedou takřka stoprocentně využívat šancí, jež si vytvoří, nebo které se jim nabídnou. V tom zůstávají hráči sborné pozadu, protože bylo až neskutečné, kolik gólů v předchozích zápasech s Řeckem a Švédskem zahodili. Velké mužstvo dělá ještě větším právě to, že z jedné dvou příležitostí dá branku, což je právě případ Nizozemců. Jejich produktivita je v tomto směru na letošním EURO úžasná,“ vysvětluje Zdeněk Ščasný, proč ve své prognóze pro Sport.cz. Nizozemce favorizuje.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín