Hlavní obsah

Slavia zkusí zlomit prokletí, jde na Vigo

VIGO

Zlomit prokletí touží Slavia. Na čtvrtý pokus hodlá proklouznout do Ligy mistrů. V úterý od 21.30 h ji ve Vigu čeká první utkání třetího, posledního předkola. V předešlých třech případech závěrečnou překážku nezdolala. Soutěž o sta milióny jí zůstávala zapovězená.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Po utkání s Trebinje měli slávisté důvod slavit. Budou ho mít i dnes ve Vigu?

Článek

"Hráči dobře vědí, o co jde, zvláštní proslovy o tom nejsou moc potřeba," říká Miroslav Beránek. Jako první kouč může červenobílé dovést do vybrané klubové společnosti. Anebo na ně může zbýt zase jen Pohár UEFA.

:. Nevydařené pokusy o Ligu mistrů
1995Grasshopers - Slavia 5:0 a 1:0
2000Slavia - Šamchor 1:0 a 4:1, Doněck - Slavia 0:1 a 2:0 po prodl.
2001Panathinaikos - Slavia 2:1 a 1:0

Vítala je sauna

Přes sluncem sežehnutou Evropu doletěli slávisté včera odpoledne na pobřeží Atlantiku a kromě vedra je tam čekalo i vlhko. Tropická sauna k zalknutí. "Ale hraje se až pozdě večer," míní Beránek, že nezvyklý termín, v jakém tým ještě nikdy nenastupoval, bude hráčům vyhovovat.

"Moc šancí už nemusí přijít, zejména pro nás starší hráče," bere souboj s Vigem jako jedinečnou příležitost nejen pro sebe i kapitán týmu Richard Dostálek. Jako řada dalších byl i u předešlých výpadků. "Teď jsme, myslím, dál, jsme zkušenější i sehranější." Do míst, v nichž zažíval skvostné chvíle své kariéry, se vrátil Radek Bejbl, kdysi hráč madridského Atlétika. S ním válčil i ve Vigu. "A bývali jsme tu úspěšní, nikdy jsme neprohráli," vzpomíná. I Rusa Mostovoje, ikonu domácího klubu, už hlídal. Možná právě proto dostane oproti utkání s Trebinje přednost v základní sestavě před mladíkem Zachariášem.

:. ANKETA
Dokáže podle vás Slavia postoupit přes španělské Vigo? Hlasujte na konci článku.

Typičtí Španělé

V týmu je i čerstvá posila Fořt s poraněným kotníkem. "Měl by ale být v pořádku," říká Beránek, ale asi i v útoku dostanou šanci spíše zkušenější. Co může čekat od soupeře, který se vůbec poprvé pokouší o účast v nejprestižnější klubové soutěži, ale v posledním ročníku španělské ligy za sebou nechal takové velikány, jako jsou Valencia a Barcelona?

"Je to typické španělské mužstvo s kultivovaným kombinačním projevem," charakterizuje tým Viga Beránek. Na rozdíl od rozjeté Slavie ale domácí dnes budou hrát vůbec první soutěžní zápas sezóny. "I v přípravě ale ukazovali zejména ofenzivní sílu," nenechává se zviklat kouč tímto faktem. Kromě ruského tahouna mohou hrozit Miloševič, Edu i další. Osa týmu se příliš nezměnila proti předminulé sezóně, kdy vyřadil v Poháru UEFA Olomouc a pak dostal nářez od Liberce. V obraně chybí Francouz Luccin, potrestaný ještě z minulého ročníku Poháru UEFA.

Mostovoj prý flámoval

Navíc pro některé hráče ještě jako by sezóna ani nezačala. Kromě série 'červených' prohřešků na hřišti v přípravě se o rozruch postaral i Mostovoj, když se více než tréninku údajně věnoval flámování. "Těžko říci, co bych bral, záleží na vývoji utkání. Přijatelná může být třeba i těsná prohra," dodává k ambicím Beránek.

Předpokládané sestavy
Vigo: Cavellero - Velasco, Cáceres, Contreras, Sylvinho - José Ignacio, Giovanella - Edu, Mostovoj, Jesuli - Miloševič
Slavia: Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička - Piták, Gedeon, Dostálek, Skácel - Adauto, Kuka.
Duel řídí Francouz Veissiere. Žádná česká televize nevysílá, vstupy z prvního a celý druhý poločas vysílá Radiožurnál. Vstupy přinese i Frekvence 1.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice