Hlavní obsah

Jaroslav Vacek: Zahraniční trenér u nás tratit nebude

PRAHA

Nemyslí si, že by český fotbal zahraničního trenéra národního týmu nezaplatil. Spekulaci o jeho platu však nepotvrdí, ani nevyvrátí, nad odhadem jeho případných příjmů se potutelně usmívá. „Dal byste mu alespoň 300 tisíc eur?“ zeptali jsme se tudíž místopředsedy svazu Jaroslava Vacka přímo. „To by se akceptovat dalo,“ odpověděl strahovský ministr financí v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Už nikoli o domácím, ale o zahraničním trenérovi ve službách české reprezentace spekuluje náš fotbal čím dál tím víc. Je to vůbec reálné?

A proč by nebylo? V panujících sportovně – politických turbulencích, v nichž se český fotbal zmítá a jež mně připadají až paranoidní, by to možná bylo řešení. Na příští dva roky určitě.

Proč jen na dva roky?

Protože bychom jich měli využít k vypracování nové, moderní struktury svazu směrované do fotbalu, abychom za dva roky nestáli před stejným problémem, jako dnes. Zahraniční trenér, který by měl jméno a respekt, by v tom mohl pomoci.

To chcete tvrdit, že byste ho zaplatil?

Pochopitelně že mu nepředložíme tak lukrativní nabídku, jako čtyřicetimilionové Polsko nebo šedesátimilionové Rusko, ale tratit by ani u nás nemusel.

Takže na nějakých devět miliónů korun ročně by si přišel?

Proč právě na devět miliónů?

Protože na takové peníze si přece přijde špičkový trenér i třeba ve Spartě. Tedy, když se jí daří a vyhrává!

V dnešním fotbale se dá spolupracovat i na jiné bázi, než je jen roční trenérův příjem.

Na jaké?

Třeba na prémiích za úspěch. Je to přece jednoduchá rovnice – postoupíme na mistrovství světa, zinkasujeme peníze a bude tudíž na prémie.

Myslíte, že na podobnou nabídku by nějaký zahraniční trenér přistoupil?

Proč ne? Co riskuje? Při momentální síle koruny sice u nás nedostane tak lukrativní plat, jako v Polsku či Rusku, ale solidní peníze mu nabídnout můžeme, takže škodný nebude. A český fotbal má pořád takový zvuk, že ve spojení s ním si každý trenér může udělat zajímavý zápis do svého životopisu.

Kde se ve vás najednou berou fotbalové argumenty?! Vždyť jste přece vždycky hlásal, že všechno je jen o penězích. I ve fotbale!

Ale to je o penězích. I zahraniční trenér přece zná rozlosování kvalifikace mistrovství světa 2010, dobře ví, jaký je kádr a složení našeho reprezentačního mužstva, zná soupeře ve skupině a je mu jasné, že postup na světový šampionát uhrát musí. Proto si může dopředu spočítat, že jde o nabídku natolik solidní, že u české reprezentace tratit nebude.

Když mluvíte o slušném platu, kolik jste schopni nabídnout?

To tak, řeknu sumu a on se jí chytí.

Takže vycházejme z platů trenérů ve Spartě a zároveň zohledněme finanční situaci českého fotbalu, který po neúspěchu na evropském šampionátu nemá žádné rezervy, a spekulujme tudíž o příjmu 300 tisíc euro…

Na to bychom měli.

Ale budete muset ořezat rozpočet krajů, okresů, mládeže…

To bych vůbec nespojoval. Jednou už musíme upustit od socialistického rozdělování nesoucího se v duchu všechno všem.

Takže vy budete tím hrdinou, jenž před funkcionáře krajů a okresů předstoupí a řekne: Pánové, doba socialistického přerozdělování ve fotbale skončila, protože angažujeme zahraničního trenéra!

Já jim řeknu, že jsme si na letošním mistrovství Evropy nevytvořili takovou finanční rezervu pro budoucnost, jako na minulých šampionátech, a že tudíž nezbývá nic jiného, než konstruovat finanční rozpočet co do objemu i obsahu jinak, než v letech předchozích. Což ovšem s otázkou zahraničního trenéra vůbec nesouvisí.

A co s ní souvisí?

Že náš svaz musí hlavně zmodernizovat sportovně trenérskou a technickou sféru, kde jsme zaspali, takže svět nám utekl. I proto i já uvažuji o renomovaném zahraničním trenérovi.

Čímž naznačujete, že při případné volbě zahraničního trenéra zvednete ruku jednoznačně pro.

Já budu hlavně přemýšlet, proti komu mám hlasovat.

Proč?

Protože minule jsem hlasoval proti Brücknerovi, kterého jsem k nároďáku nechtěl. Nakonec jeho angažmá vyšlo fantasticky. Teď tudíž uvažuji, koho odmítnout, abychom si štěstí předplatili.

Máte svého favorita?

To tedy nemám.

A co třeba zemi, z níž by se mohl zahraniční trenér pro českou reprezentaci rekrutovat? Tu už vybranou máte?

Mongolského kouče bychom asi skousávali těžko, ale dnešní fotbal už je natolik internacionální, že na národnosti nezáleží. Historicky jsou nám sice blízcí Němci, ale klidně si dovedu představit i trenéra z některé ze zemí bývalé Jugoslávie. Pokud bude mít jméno a respekt.

A časový horizont, kdy by se měl funkce ujmout?

Do tří týdnů, neboť nás tlačí srpnový přátelský zápas s Anglií ve Wembley. Zářijová kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010, kterou začínáme dvěma zápasy venku, ale ještě víc.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články