Hlavní obsah

Gluščevič se vrátil tam, kde byl jako mladík

SKOPJE

V dresu Sparty odehrál tři utkání, jeden gól mu v Teplicích uznali, druhý v Příbrami už ne. Taky už zvládl první lekce češtiny a oslavil s bratrem Vladimirem jeho dvě trefy za rezervu Sparty. V úterý se pak Černohorec Igor Gluščevič vrátil do míst, kde má kamarády. Jenže do Skopje přijel s bojovým úkolem, pomoci Spartě vystřílet postup do Ligy mistrů.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Sparťanské posily ze Srbska a Černé Hory Igor Gluščevič (vlevo) a Mirko Poledica.

Článek

"Být v Champions League je pro Spartu ta nejdůležitější věc," říká s vážným výrazem devětadvacetiletý útočník. Když ale nemluví o fotbale, je to příjemný chlapík. Ochotně promluví, na nic si nehraje.

Možná se od něj čekalo doposud víc, ale on je zatím v klidu. Nevymlouvá se na to, že mu spoluhráči za poslední dvě utkání poslali jedinou kloudnou přihrávku, jež skončila neuznaným gólem v síti Příbrami. Je trpělivý.

"Víte, jsou zápasy, kdy je to hodně těžké. Každý z nás však nese svou zodpovědnost, každý máme své úkoly a tím mým je dávat branky. Když je ale vstřelí někdo jiný, já se zlobit nebudu," vykládá v angličtině.

Skopje navštívil poprvé zhruba před dvanácti lety, přesný rok si nepamatuje. Tehdy byl náhradníkem jugoslávského druholigového týmu Mogren Budva. V něm působil až do roku 1994. "Hráli jsme tady, já seděl na lavičce, ale je to už opravdu hodně dávno. Byl jsem hodně mladý a teprve jsem začínal," vzpomíná na svou první návštěvu hlavního města Makedonie.

U Karlova mostu platil večeři

O soupeři Gluščevič ví, že je úplně jiný než CSKA Moskva, které všichni čekali. Je mu ale jasné, že podcenit ho, by byla sebevražda. "Nejsou tolik známí, všichni si mohou myslet, že jsme favority, ale ti dnes ve fotbale vlastně nejsou. Realita je jiná," myslí si.

Jak mu jde čeština? Se spoluhráčem Poledicou a bratrem už docházejí na hodiny. "Čevabčiči," chlubí se slovíčkem a chechtá se na celé kolo: "Ne vážně. Snad mi učení půjde rychle."

To, že on dal ve Spartě jen jeden gól a jeho třiadvacetiletý bratr o víkendu hned dva, Igora také něco stálo. "No, musel jsem mu zaplatit večeři v restauraci u Karlova mostu," krčí rameny.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články