Hlavní obsah

Žižkovští si Kazachy nejeli prohlédnout

PRAHA

Trenér fotbalistů Viktorie Žižkov Vítězslav Lavička nevzhlíží ke čtvrtečnímu domácímu zápasu předkola Poháru UEFA s kazašským Ženisem Astana jako k procházce růžovým sadem. Podcenění všichni na Žižkově odmítají. "Buďme na pozoru, je to hodně ošidný soupeř," řekl Lavička.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Žižkovští mají o kazašském soupeři jen zprostředkované informace.

Článek

Informace má pouze zprostředkované, inspekční cestu do Kazachstánu žižkovští nakonec raději zavrhli. "Samozřejmě se nám líp shánělo něco o Rangers nebo Betisu Sevilla v minulé sezóně, ale los přináší i takovéto soupeře," připustil kouč. "Máme k dispozici videokazetu z jejich zápasu a další podrobnosti jsme získávali z internetu," prozradil. "Předvádějí takový ten typický ruský styl. Jsou nesmírně běhaví, patřičně agresivní," charakterizoval tým Ženisu.

Jedná se o lídra tamní ligy, z dosavadních osmnácti zápasů třináct vyhráli. "Hrají na čtyři beky v lajně a myslím, že i u nás se budou snažit hrát ze zajištěné obrany," uvažoval Lavička. Sám zřejmě vsadí na osvědčenou sestavu a nejvíc ho mrzí nucená absence Straceného, jenž si v zápase proti Blšanům obnovil zranění stehenního svalu, kvůli kterému nehrál skoro celé jaro. "Počítal jsem s ním do základu, ale je to vyloučeno. Zatím je v péči lékařů a těžko říct, jak rychle se dá do pořádku," litoval žižkovský trenér.

Vyhrát a neinkasovat

Přes respekt k soupeři však ví, že nic jiného než postup do hlavní soutěže se od jeho svěřenců neočekává. "Je potřeba dobře začít. To znamená doma vyhrát a neinkasovat. Musíme si před odvetou za dva týdny vytvořit dobrou výchozí pozici. Nechceme v Poháru UEFA končit tímto dvojzápasem," podotkl trenér, jenž včera odpoledne odvezl mužstvo na soustředění do Štiřína.

"Ze soupeře máme respekt, nečeká nás určitě nic lehkého," říkal záložník Jiří Sabou. "Ale povinnost nám velí přes ně přejít dál." Kazašský tým je v Praze už od pondělka a jeho ruský trenér Alexandr Irchin si uvědomuje, že proti Viktorii mohou jen překvapit. "Favoritem je Žižkov, ale předem vyřazeni se necítíme," prozradil.

Pravděpodobné sestavy
Žižkov: Pižanowski - Buryán, Mlejnský, Klimpl, Mikulík - Ščasný, Pikl, Sabou, Hottek - Chihuri, Oravec
Ženis Astana: Gusev - Zabelin, Krukovec, Kozulin, Secu - Aksenov, Lovčev, Chochlov, Barsukov - Adijev, Méndes.
Utkání od 17 hod. řídí jako hlavní Ir Kelly. Žádná naše televize ho nevysílá.

Reklama

Související témata: