Hlavní obsah

Žižkov má pro odvetu klid, vyhrál 3:0

PRAHA

V pohodě mohou jet fotbalisté Žižkova do dalekého Kazachstánu k odvetě předkola Poháru UEFA. Porazili totiž doma Ženis Astana 3:0. Po třech fatálních chybách hostujícího gólmana, před ještě menší návštěvou než přišla v neděli na Blšany, splnili domácí s neznámým soupeřem roli favorita. Ničím jiným však rozhodně nenadchli. Bylo to spíš trápení.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Petr Oravec v jedné ze šancí

Článek

Složitě se Žižkov dral v první půli na zteč. Když už se dostal ke střelbě, létaly míče převážně mimo. A tak při neschopnosti kazašského soupeře byl na dlouhou dobu nejzábavnějším momentem Piklův humorný pád v šestnáctce. Irský sudí Kelly byl ale v klidu.

První opravdu nebezpečnou situaci ukončil Hottkův volej zblízka nad a v té největší možnosti prvních pětačtyřiceti minut Oravec nepřehodil gólmana Guseva. "O pauze jsme zvýšili agresivitu a důraz a branky jsme dali zaslouženě. Výchozí pozice je velmi dobrá," říkal kouč vítězů Vítězslav Lavička.

Hosté se snažili předvést nějaký úspěšný brejk, předvedli však jen náznaky fotbalového umu, neměli za 90 minut ani jednu jasnou příležitost! A trápící se Žižkov si nakonec přeci jen vydobyl pro odvetu náskok, který se s tímto soupeřem snad ani nedá ztratit. V 53. minutě využil zaváhání obrany a první minely gólmana střídající Dirnbach a za chviličku dal podobně "ušmudlaný" gól i Chihuri: jeho ránu po zemi Gusev jen ztlumil a míč se pomalu dokutálel za lajnu.

Jinak? Bída a utrpění. Ještě že si pro nastavený čas Gusev schoval svůj "nejlepší kousek", Janouškova střela mu vypadla školácky z náruče a Mikolanda to nemohl mít snazší - 3:0. Žižkov si tak vypracoval solidní náskok do odvety, která se bude hrát za dva týdny.

Vítězové byli víc spokojeni s výsledkem než s hrou

Víc spokojeni s výsledkem než s předvedenou hrou byli žižkovští fotbalisté po utkání s Ženisem Astana. "Nedařilo se nám kombinačně, v první půli jsme jen nakopávali míče dopředu a soupeř dobře bránil a navíc měl nebezpečné protiútoky," řekl střelec úvodního gólu Marián Dirnbach a dodal: "Měli jsme nakonec trochu štěstí, že jsme dali tři góly."

Ani Jakub Hottek nebyl příliš s výkonem mužstva spokojen: "Bylo to takové utahané utkání. Soupeř měl tak úroveň naší druhé ligy, ale nám se nedařilo." Nakonec však tříbrankové vítězství je nadějný výsledek do odvety. "Mělo by to stačit, ale nevíme, co nás tam čeká, každý zápas je jiný," dodal Hottek.

Viktoria Žižkov vs. Ženis Astana 3:0
Branky: 53. Dirnbach, 60. Chihuri, 90. Mikolanda. Hlavní rozhodčí Kelly (Ir.), žluté karty: Mlejnský - Lunjov, Jurin, 1216 diváků, poločas 0:0.
Žižkov: Pižanowski - Buryán (42. Dirnbach), Mlejnský, Klimpl, Mikulík - Ščasný, Pikl, Sabou, Hottek - Chihuri (79. Janoušek), Oravec (85. Mikolanda).
Ženis Astana: Gusev -. Kozulin, Krukovec, Lunjov, Zabelin - Barsukov, Šiškin (75. Jurin), Lovčev, Aksenov - Adijev (75. Chochlov), Méndes.

Reklama

Související témata: