Hlavní obsah

Receptem na atraktivitu fotbalové ligy má být její samostatnost

TEPLICE

Ředitel fotbalových Teplic František Hrdlička znovu jako první zvedl hlas pro osamostatnění nejvyšší soutěže. Nejde mu o odtržení nejvyšší soutěže od svazu, ani její ovládnutí, ale o to, aby soutěž byla průhlednější, atraktivnější a především ji řídili a rozhodovali o ní ti, kdo do fotbalu vkládají velké finanční prostředky, tedy majitelé klubů.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Osamostatní se fotbalová liga?

Článek

"Je naprostý nesmysl, že bych chtěl odtrhnout ligu od svazu, chtěl jí vládnout nebo měl v úmyslu řídit rozhodčí. Ale plně si uvědomuji, a už nejsem rozhodně sám, že pokud si fotbal jako produkt neochráníme, nezprůhledníme ho a nezatraktivníme, aby byl zajímavý pro sponzory a diváky, zahyneme. Zní to možná pesimisticky, ale pokud by liga úplně ztratila důvěru a odešli by sponzoři, kteří jsou pro fotbal životně důležití, kluby by živořily a skutečně třeba i skončily. Dříve či později se musí k tomuto kroku, tedy osamostatnění, ale pod křídly svazu, stejně dojít," řekl Právu František Hrdlička.

:. ANKETA
Pomohlo by podle vás české fotbalové lize, kdyby ji řídili majitelé klubů? Hlasujte na konci článku.

Pod křídly ČMFS

Teplický ředitel vůbec nezpochybňuje, že by liga neměla být pod křídly ČMFS. "To by byl nesmysl, vždyť by kluby nemohly do evropských pohárů, ale svaz by byl pouze střešní orgán českého fotbalu a do chodu ligy by nezasahoval. Soutěž by rozhodně nebyla uzavřená. Řídilo by ji kolegium složené ze zástupců všech šestnácti klubů, například na rotačním principu funkcí. O všem podstatném by rozhodovalo šestnáct majitelů, protože rozhodovat má ten, kdo přináší peníze. Musí mít pravomoc, ale nést i odpovědnost. Co by se schválilo, přes to by nejel vlak. Rozhodovali by o termínech, televizních právech a všem podstatném," zdůraznil Hrdlička.

Vadí mu, že se za různá rozhodnutí schovává kde co a kde kdo, ale nikdo nechce nést plnou odpovědnost. Naopak se rozhoduje o penězích jiných, aniž by ti mohli nějak účinně zasáhnout.

"Stávající systém řízení je zastaralý a fotbal už ztratil náskok, který ve vyvíjející se společnosti měl. Jiné problémy mají profesionální kluby, jiné občanská sdružení. Profesionální kluby respektují pravidla a řády, spojuje je starost o financování klubu, ale jinak mají specifické starosti. Argument, že ve výkonném výboru má liga sedm zástupců, neobstojí. Jsou totiž čtyři - Vacek, Košťál, Leška a Kubíček. Ostatní, ač jsou třeba z ligových klubů, byli zvoleni za něco či někoho jiného," dodal.

Chybí hlavně důvěra

Hrdlička si je vědom, že obecně schází především důvěra v ligu. "Tu si musíme získat zpět a k tomu pomůže jen transparentnost. Nechci řídit rozhodčí, ale mělo by být jasné, jaká jsou hodnotící kritéria a kdo si jak v průběhu soutěže vede. Veřejná kontrola by měla být i nad delegáty a to by měli být skutečně čistí lidé. Pokud by některý sudí často chyboval a delegát to kryl, byli by trestání a případně i vyloučeni. Dnes si může šéf rozhodčích a delegátů Brabec dělat co chce a kluby nic nezmohou. O rozhodčích a delegátech by opět rozhodovat kolektivní orgán, rozhodně by fotbal neřídili bývalí rozhodčí, často s ne zrovna čistým štítem," zdůraznil teplický ředitel.

Hrdlička odmítá vlastní prospěch nebo prospěch svého klubu, ale vidí šanci v tom, že kluby by sami měly zájem na transparentnosti a v prostředí důvěry by se chovaly k sobě i mnohem lépe.

"Ti, kdo vědí, jak těžké je zabezpečit chod klubu, nemusím o tomto kroku přesvědčovat a stále jich přibývá. Z jasných pravidel by vyplývaly i jasné postihy pro toho, kdo by je porušil. Souhlasím s olomouckým představitelem Kubíčkem, že kluby neumějí stávající samostatnost využívat, ale měly by rozhodovat úplně a ne na nějaká procenta. Nedělám si iluze o bezproblémové soutěži, ale určitě by to prospělo fotbalu, který je dnes už jasný obchodní produkt, a spokojen by byl i divák," uzavřel František Hrdlička.

Reklama