Hlavní obsah

První trenér v lize padl. Kdo je další na řadě?

PRAHA

Čtyři kola to trvalo, než skončil své účinkování u týmu některý z prvoligových fotbalových trenérů. První v tomto ročníku to odnesl Radek Rabušic ze Synotu. Už se ale mluví přinejmenším o jednom dalším. Českobudějovický Pavel Tobiáš čeká, jak jeho mužstvo pochodí v sobotu proti Teplicím.

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Po čtvrtém kole 1. fotbalové ligy dostal vyhazov první trenér. Kdy přibude další? (ilustrační foto)

Článek

Ředitel klubu Emil Kristek se vyjádřil, že minimálně do zápasu s Teplicemi má čas, pak se uvidí... "No vidíte, mám alespoň pět dní jistotu," reagoval Tobiáš po pondělní prohře na Spartě.

Vyhazov je drahý

Zdá se ale, že obzvlášť letos, kdy se dodělávaly stadióny, aby vyhověly svazovému projektu, bude vedení klubů obezřetné. Opatrně budou manažeři sahat k výměnám mužů na lavičkách. Více přemýšlejí. Důvodů je více.

"Zdražilo se to," nabízí ten hlavní Jiří Kubíček, sportovní ředitel Sigmy Olomouc, kde se ještě loni měnili trenéři velmi často. Začátek s Páníkem nevyšel, pokračování s Kotrbou také ne a k záchraně vedl tým nakonec Uličný.

"Panuje větší znalost trenérských kvalit, každý majitel si dokáže vyhodnotit, co to přinese," říká Jaroslav Hřebík, který si zatím vybírá z nabídek, jež se před ním čas od času objeví po jeho odchodu ze Sparty.

Není to extrémně brzo

Rychlost prvního vyhazovu v tomto ligovém ročníku není neobvyklá. Loni byla první změna zaznamenána už ve druhém kole. Jiří Kotrba si sám zavelel k odchodu z Příbrami, kde ho nahradil Jozef Chovanec. Ve čtvrtém kole se pak poroučel už druhý kouč. Vladimíra Borovičku v Bohemians střídal Dušan Uhrin mladší.

Předloňský ročník ligy byl výjimečný. První padák byl udělen až v devátém kole: V Opavě Bohuše Kelera nahradil Miroslav Mentel. A v sezónách před tím bylo účinkování nejméně jednoho trenéra odzvoněno zpravidla do pátého kola.

Sečetlo se jaro a podzim

Proč první změna přišla v Synotu? Je to více než zřejmé. Sečetlo se jaro s podzimem. I to signalizuje, že kluby vyčkávají s vyhazovem více než dřív. Už v druhé půli minulého ročníku to byla v podání moravského klubu velká mizérie. Rabušic byl u toho. Mužstvo prohrávalo. Spekulovalo se i o tom, že to nebylo jen tak samo sebou...

Výsledková bída pokračovala i na teď na podzim. Roli ale hrálo více faktorů. Snad hlavním mohla být absence domácího prostředí. Synot byl nucen hrát v Brně. Až od října bude v provozu nová aréna v Uherském Hradišti. "Trenér má ale za tým hlavní zodpovědnost a je podle toho i dobře placen," říká výkonný ředitel Synotu Jaroslav Hastík. Uznává, že vyhodit trenéra je v této situaci nejjednodušší, ale stále více se už asi zahlodává do povědomí, že spásu to přinést nemusí. Trenéři tak mohou čekat klidnější sezónu.

Kdo může vyletět...
Pavel Tobiáš (Č. Budějovice)se silnými soupeři jeho tým neboduje, ani výkony za moc nestojí
Tomáš Matějček (Opava)patří mezi levnější trenéry, i to by mohlo při neúspěších urychlit jeho vyhazov
Vlastimil Palička (Jablonec)výhra nad Synotem může být jen záchvěvem, který akt oddálí
Miroslav Beránek (Slavia)vedení klubu bývá rozvážné, ale po již očekávaném a možná osudovém nezdaru v boji o Ligu mistrů, se může stát ledacos
Günter Bittengel (Blšany)marně čekají na body, ale asi jen šílenec by šel k týmu odsuzovanému už před sezónou na sestup
Vlastislav Mareček (Zlín)druhý rok v soutěži bývá pro nováčka krizový...
Josef Csaplár a Ladislav Škorpil (Liberec)majitel klubu není zvědavý na pozice za místy skýtajícími místa v pohárech
Čekatelé na volné posty: Jaroslav Hřebík, Josef Pešice, Ivan Hašek, Karel Jarolím, Jozef Jarabinský, Dušan Uhrin ml., Jindřich Dejmal, Karel Jarůšek

Reklama