Hlavní obsah

Evropa kompletuje pohárové postupující, Češi mají dávno padáka

PRAHA

Tři volná místa pro jarní bitvy v Lize mistrů, další zápletky za týden v Poháru UEFA. Fotbalová Evropa se i uprostřed prosince baví pohárovými soutěžemi, které dospěly k podzimnímu rozuzlení. Češi ovšem stojí někde v koutě mezi evropským komparsem. Liga mistrů se jich dávno netýká, v Poháru UEFA končí Slavia. Otřesná sezóna, a tak není divu, že mají padáka.

Článek

Ostuda, malér, krize. Račte si vybrat. Všechna tato slova vystihují situaci českých klubů na pohárové scéně, do níž se v této sezóně dostaly. Byla tak zoufalá, že horší po rozpadu federace zažily jen v prvním ročníku 1993/94...

Vzhledem k systému, podle jakého se do pohárových soutěží jednotlivé kluby nasazují, bude černá sezóna 2008/09 hyzdit český koeficient celých pět let. A to právě v době, kdy od příštího ročníku vstoupí v platnost Platiniho reforma, která usnadní postup do Ligy mistrů i zástupcům středně silných fotbalových zemí. Mezi ně se ještě na začátku podzimu Česká republika počítala...

Příliš vzdálená Liga mistrů

Spartě se Liga mistrů vzdaluje každým rokem, již tři sezóny se na ni dívá jenom v televizi. Marný pokus proti Panathinaikosu úpadek Letenských jen potvrdil. Vystřídat je měla Slavia, která si milionářskou soutěž zahrála loni. Jenže i ona tvrdě narazila. Ve Florencii ani nevystřelila na branku a bylo po nadějích.

„Postavení českých klubů se všeobecně zhoršuje. Když seženete pořádného sponzora, tak můžete kádr doplnit o opravdovou kvalitu. Těžko však říci, zda některý náš klub bude schopen hrát Ligu mistrů pravidelně,“ krčil rameny Karel Jarolím, kouč Slavie.

Vršovičtí se přitom vydali správným směrem a svůj kádr vylepšili zajímavými cizinci. Tavares s Belaidem jsou nejlepší středovou dvojicí v české lize, červenobílí si přivedli útočníky z Makedonie či dokonce Itálie. Ani to však zatím na evropské scéně nestačí.

Promarněné šance v poháru útěchy

Vzhledem k lukrativnosti Ligy mistrů je Pohár UEFA do jisté míry opravdu jen soutěží útěchy. Po sportovní stránce však velmi zajímavou, protože body se v ní získávají mnohem snáz. Před časem podnikli přes Pohár UEFA frontální útok třeba Rumuni a vyšvihli se na příčky, z nichž budou těžit léta.

Češi jako by to nechtěli vzít na vědomí. Liberec nestačil na slovenského soupeře již v předkole, Baník na moskevský Spartak v prvním kole. Ani bídná Sparta se do základní skupiny neprokousala, takže všechno zbylo jen na Slavii. A ta jako jediná ze čtyřiceti účastníků zatím nedokázala vstřelit gól a uhrála jediný bod...

„Jestli je to ostuda? Když chcete, tak tomu tak říkat můžete. Ke slavení to samozřejmě není. Narážíme na kvalitnější soupeře než v lize. Na druhou stranu jsem čekal, že také my sami se budeme v pohárech prezentovat jinak,“ mračil se Jarolím po poslední porážce s Hamburkem.

Čeká poslední nadějná sezóna

Dvě vítězství Sparty nad Šerifem Tiraspol jsou jedinými výhrami, jichž české kluby dosáhly... Rozlučkový duel Slavie na Ajaxu už velké ztráty nenahradí, a tak důsledky budou dalekosáhlé.

Do příští sezóny 2009/10 nasadí Češi díky Platinimu poprvé a na dlouho také naposledy pět klubů. Mistr, pravděpodobně Slavia, bude mít slušnou šanci na postup do Ligy mistrů, protože v kvalifikaci nenarazí na soupeře z nejvyspělejších zemí. Kvalifikaci si zahraje také vicemistr, další tři zástupci pak zamíří do Poháru UEFA, nově nazvaného Evropská liga.

Od ročníku 2010/11 bude mnohem hůř. O Ligu mistrů bude hrát už jen jeden tým a o Evropskou ligu tři. Pozice pro nasazování se přitom může stále zhoršovat. Kdo není v žebříčku do 15. místa, není zkrátka mezi evropskou smetánku zván.

Má prostě padáka.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články