Hlavní obsah

Nizozemským fotbalistům to neklape

PRAHA

Úřadující fotbaloví mistři Evropy z Francie mohou být stylově prvním týmem, který si zajistí místo na ME v Portugalsku. V kvalifikaci, která v sobotu vstupuje do své finálové části, jim stačí doma porazit Kypr a ještě předtím si počkat na to, jak si povede Slovinsko. Pokud doma neporazí Izrael, může se v Paříži po vyhraném zápase začít slavit.

Foto: internet

Fotbalová kvalifikace na Euro 2004 se blíží ke konci

Článek

V ostatních devíti skupinách slibuje boj o postup mnohem dramatičtější podívanou. Ve třetí dokonce dělí český a nizozemský tým jen odlišné skóre. Na body i na zápasy je mezi oběma soupeři stav vyrovnaný. Nizozemci mají nyní proti Rakušanům výhodu domácího prostředí. Před vrcholem kvalifikace v Rotterdamu a na Letné je ale nálada uvnitř týmu všelijaká, jen ne uvolněná.

"Nemáme nic jiného než problémy," musel před televizními kamerami s barvou ven kouč Dick Advocaat, jehož práci podrobují média sžíravé kritice. Naposledy jim zvedla mandle remíza s Belgií, navíc stále více fanoušků nemůže v národním týmu vystát náladového Kluiverta, který navíc nemluví s médii. Jeho parťák z útoku Van Nistelrooij je pro sobotní zápas v trestu, ale ve středu na Letné už bude znovu k dispozici. Další útočník Makaay zápolí se zraněným kolenem, záložníci Seedorf a Frank de Boer nejsou ani v nominaci.

Advocaat: "Nervózní by měli být Češi"

Tolik novinek před rozhodující fází kvalifikace dohnalo záložníka Phillipa Cocuho, aby do šatny svolal týmovou poradu. I to naznačuje oslabenou pozici kouče Advocaata. Podle Cocuho šlo o to, aby se "všichni naladili na stejnou notu". "Někdy je takový pohovor prostě nutný," pokyvoval hlavou Edgar Davids, jemuž média necitlivě připomínají roztržku se spoluhráčem Van Bommelem v prosincovém zápase s Argentinou.

"Oranjes" neprohráli ve třinácti zápasech za sebou, přesto se nad nimi vznáší stín neúspěchu. Poslední velkou fotbalovou akci, mistrovství světa v Koreji a Japonsku, sledovali stejně jako Češi zpovzdálí. Advocaat přesto tvrdí: "Nejsme to my, kdo by měl být nervózní, ale Češi. Máme pořád vše ve vlastních rukou." Rakušané ovšem nechtějí dopadnout jako v Praze, kde dostali čtyřbrankový příděl. "Chceme ukázat, že jako tým za něco stojíme," řekl před odletem z Vídně kouč Hans Krankl.

Oslabena je i Anglie a Francie

Kromě Van Nistelrooije zmeškají sobotní kvalifikaci i další hvězdy. Francouzům vypadl Zidane, který si natáhl stehenní sval a nebude ani na lavičce. Angličané se zase strachují o zdravotní stav svého kapitána Beckhama. Další hráč Realu trpí mírnými svalovými problémy a trénuje o samotě v hotelové tělocvičně ve Skopji. Podle posledních zpráv prý hrát bude. Kouči Erikssonovi už tak chybějí například Scholes a Rio Ferdinand. Anglie potřebuje vyhrát, aby se udržela za zatím vedoucím Tureckem, které si jede pro tři body do Lichtenštejnska.

Zato Němce a Italy čekají těžké zápasy. Obě velmoci jsou v pozici, kdy dohánějí fotbalového trpaslíka. Vicemistři světa šlapou na paty Islandu, vicemistři Evropy zatím marně stíhají Wales. A právě tito soupeři na sebe v sobotu narazí. Především Italové mají ze svého protivníka vítr, přestože mají výhodu domácího prostředí. Psychologické plus je ovšem na straně "Draků", kteří v říjnu v Cardiffu Italy senzačně porazili.

Němci berou jenom výhru

Němci odletěli do Reykjavíku a na tamní chlad už se aklimatizovali zřejmě předem. Alespoň trenér Rudi Völler zůstal ledově klidný. "Ztratili jsme vedení ve skupině a nyní jej zase získáme zpět," prohlásil lakonicky. Proti Němcům ale stojí znalec jejich mentality. Islandský kouč Ásgeir Sigurvinsson prožil v Německu šestnáct let, během nichž vystřídal dresy Bayernu Mnichov a Stuttgartu a také přivedl na svět obě své děti.

V sobotu ale bude mé srdce tlouct jen pro Island," předeslal. Jeho tým se bude bít do posledních sil, i když je outsiderem. "Nejsme sice žádní Brazilci, ale máme týmového ducha," řekl kouč. O zápas je na Islandu obrovský zájem a sedmitisícový národní stadion by se naplnil minimálně třikrát.

Jižní Amerika začíná hrát o MS 2006

Zatímco evropská kvalifikace končí, ta jihoamerická se o víkendu teprve rozjíždí. Její metou je mistrovství světa v Německu v roce 2006, jejími favority pak obhájci trofeje z Brazílie. Ronalda, který už má doma dva tituly mistrů světa, čeká první kvalifikační zápas v životě. Před turnajem v USA ještě nebyl v nominaci, pak jako obhájci šli Brazilci do Francie rovnou a do třetice Ronalda sklátila zranění.

Nyní FIFA změnila pravidla a o místo mezi elitou už musí bojovat i šampioni. Už v neděli v Kolumbii tak může útočník začít plnit cíle, které si dal: v kvalifikaci nastřílet minimálně dvanáct branek a co nejdřív vymazat Pelého střelecký rekord 77 gólů. Na fotbalového krále jich zatím Ronaldo ztrácí rovných třicet.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články