Hlavní obsah

I dekorovaný Čech se při turecké frašce bavil

PRAHA

Fotbalová fraška na turecké motivy, která měla loni na prknech kladenského divadla premiéru a derniéru zároveň, se po roce zase vrátila na scénu. A dokonce při vyhlašování čtyřiačtyřicátého ročníku ankety Fotbalista roku, kdy královskou korunu přebíral nešťastný hrdina ženevského šampionátového duelu s reprezentací půlměsíce Petr Čech. Však měl také při Komedii o míči na tváři trochu nahořklý úsměv...

Článek

„Ale to vůbec ne, předem se dalo tušit, že se na pódiu na toto téma něco semele, takže jsem se bavil stejně, jako ostatní. Vždyť to byla úsměvné scénka,“ bránil se gólman Chelsea a české reprezentace, že by mu snad fraška kladenských herců pokazila radost z korunovace, jíž se dočkal podruhé v kariéře.

„Fotbal je o chybách a mně se stala v zápase s Turky. Doufám, že se nebude opakovat a že tudíž už nebudu mít příležitost ani scénku na podobné téma shlédnout,“ zůstával nad věcí hlavní protagonista večera.

Víc než divadelní aktovka, na kterou byl připraven, ho zaskočila samotná korunovace. „To určitě, protože jsem myslel, že trofej za uplynulý rok dostane Pavel Nedvěd, jenž měl výbornou sezónu. Už to, že se ve svém věku pořád drží ve všech anketách tak vysoko, svědčí o tom, jak vynikajícím fotbalistou je. Proto si moc cením toho, že jsem ho trumfnul a on zůstal za mnou,“ liboval si Petr Čech.

Libovali si i ostatní ocenění... Třeba Vladimír Šmicer pasovaný na Osobnost ligy, třeba Antonín Panenka uvedený po Josefu Masopustovi a Andreji Kvašňákovi jako třetí osobnost do Síně slávy českého fotbalu.

„Zajímavé, dokud jsem hrál, nikdy jsem nic pořádné nevyhrál a teď, když nekopu, se stanu osobností,“ mrmlal si Vladimír Šmicer, podle něhož by si poctu spíše zasloužil jeho klubový kolega Martin Vaniak. „A nejen proto, že je o dva roky starší. On to je opravdový čaroděj, který nám vychytal spoustu zápasů.“

I bělehradský penaltový mág Antonín Panenka byl poctou, jíž se mu dostalo, evidentně potěšen. „Hlavně proto, že po letech jde o další důkaz, že jsem povýšil fotbal nad obyčejné kopání do míče. To těší nejvíc,“ přiznával při pondělním slavnostním večeru v dejvickém hotelu Praha Antonín Panenka.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice