Hlavní obsah

Pro fotbalisty mají cenu jen tři body

Václav Procházka (Minsk)

Jde do tuhého. Zaváhání by pro fotbalovou reprezentaci bylo osudné. Jen tři body ze sobotní běloruské kvalifikační zastávky ( v 17.30 h, ČT 2) mají pro národní tým cenu, pokud chce udržet krok v bodové honičce s Nizozemci, s nimiž se střetne hned ve středu.

Foto: ČTK

Na konci března uhráli čeští fotbalisté v Nozozemsku cennou remízu.

Článek

Pak už může být jasno, kdo přímo postoupí na EURO 2004 a kdo bude muset do osidel baráže. "Napětí v mužstvu je zjevné. A je to lepší, než kdyby to každý bral jako jasné," líčí kapitán týmu Pavel Nedvěd.

Koller: Vyhrávat teď bude těžší

Dosud úžasně šlapající český fotbalový stroj stojí před soupeřem, kterému o nic nejde. Při značné bodově ztrátě je pro něj naděje na postup ztracena. Rovněž tak Nizozemce čeká v sobotu zdánlivě snadná překážka - Rakousko. "Kvalifikace se blíží ke konci. Teď už vyhrávat musíme, o to je to psychicky těžší," říká útočník Jan Koller.

Pošmourno, dešťové přeháňky a jen střídmý oční kontakt s realitou Minsku, hlavního města postsovětské republiky, na fotbalisty čekal po příletu a před podvečerním tréninkem.

Zdravotní problémy a hrozba druhého karetního napomínání nad šesti hráči a jejich případné neúčasti v boji s Nizozemci zamíchá se sestavou. Ne však nějak mimořádně. Bylo kvůli tomu přemýšlení o základní jedenáctce pro kouče Karla Brücknera složitější?

"Ne. Alternativy jsou jasné," říká. Galáskova role štítového záložníka tentokrát připadne Týcemu. "A dozadu za Grygeru může zaskočit Jiránek," výjimečně opouští Brückner sféru slovních náznaků. Grygera se stále ještě zotavuje z otřesu mozku, Galásek z bolestivého namožení přitahovače.

Hrozba je mine

Oba se tak zároveň vyhnou případnému karetnímu vyšachování ze hry. O koho z dalších ohrožených by Brückner chtěl přijít nejméně? "Rosický, Jankulovski, Ujfaluši," vypočítává a vypadá to, jakoby chtěl šetřit i dalšího muže se žlutou kartou - Šmicra.

Videozáznam z nedávného přátelského utkání Bělorusů s Iránem jen naznačil možnou soupeřovu proměnu poté, co ztratil postupové naděje a nasadil nového kouče. Po prohře 0:5 s Rakušany Malofejeva vyměnil Bajdačnyj. "S Iránem to ale byl hodně vlažný fotbal, v sobotu to určitě bude jiný zápas," míní Karel Poborský.

Kouč zdůrazňuje patrné zlepšení Bělorusů v obraně. "Vytvářeli defenzivní blok s osmi devíti hráči, ale Irán demonstroval, jak se hrát nemá, spíše jsme obrazně řečeno museli hledat mezi řádky," je mu jasné, že asijský tým běloruskou obranu příliš neprověřil. Je to na jeho svěřencích.

Pravděpodobné sestavy
Bělorusko: Tumilovič - Kulčij, Ostrovskij, Chrapkovskij, Štanjuk - Gurenko, Kovba, Čeljadinskij, Vasiljuk - Romaščenko, Kutuzov
Česko: Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Týce, Nedvěd - Koller, Baroš
Zápas začíná v 17.30 h, přímo vysílá ČT2.
Hlavní rozhodčí: McCurry (Skotsko)

Reklama

Související témata: