Hlavní obsah

De Boer: Češi patří k evropské špičce

PRAHA

Kapitán nizozemské fotbalové reprezentace Frank De Boer před středečním zápasem kvalifikace na ME 2004 v Praze s českým národním týmem poskytl rozhovor deníku Právo. Přiznává v něm respekt z českého týmu a vyjadřuje přání zahrát si příští rok na mistrovství Evropy společně s bratrem Ronaldem. Nejprve ale musí svůj tým dovést k vítězství.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Kapitán nizozemské reprezentace po příletu na letiště v Ruzyni

Článek

Co očekáváte od středečního zápasu na Letné?

Bude to boj, jde o všechno. Nebude snadné tady vyhrát, zvlášť proto, že Češi hrají doma, což jim určitě dodá spoustu sebevědomí. Navíc se vrátili s dobrým výsledkem z Běloruska.

Viděl jste něco ze zápasu českého týmu v Bělorusku?

Koukal jsem na sestřih na Eurosportu. Vždycky jsem říkal, že takové týmy se těžko poráží, navíc na jejich hřišti. Češi měli možná i trochu štěstí, když překrásný přímý kop Nedvěda změnil vývoj hry. Pak už se projevila kvalita českého týmu. Ale teď to bude úplně jiný zápas.

Čekal jste, že by Češi mohli v Bělorusku ztratit body?

Ne, na to jsou příliš dobří. Těch šestnáct zápasů bez porážky o něčem svědčí.

Co si myslíte o české reprezentaci?

Máte moc dobře organizované mužstvo, každý přesně ví, co má dělat. Takové soupeře je vždycky těžké něčím přelstít. My máme možná víc známějších jmen, ale to ještě neznamená, že jsme lepší tým. Proto ty šance vidím před utkáním vyrovnané.

Bude to pro vás nejtěžší zápas celé kvalifikace?

Na to je jednoznačná odpověď: určitě.

Máte ze soupeře respekt?

Samozřejmě, veliký, ale nálada v našem mužstvu je dobrá.

Jak se těšíte na souboje s Janem Kollerem? Nebo ho raději přenecháte Stamovi?

Asi se s ním bude víc potkávat Jaap, který je silnější a vyšší, ale někdy to určitě padne i na mě. Nebojím se, musím to zvládnout. Nikdy jsem stím problémy neměl.

Budete si na někoho z Čechů dávat speciální pozor?

Možná na Kollera, ale byla by chyba zapomínat na další hráče. Nic nesmíme podcenit, podle mě patříte k absolutní špičce v Evropě.

Postrádáte v týmu svého bratra Ronalda, který je zraněn?

Pro naší rodinu by určitě bylo lepší, kdybychom hráli oba. Ale před třemi týdny musel na operaci, která byla nutná. Věřím, že se dá co nejrychleji dopořádku. Na mistrovství Evropy v Portugalsku příští rok už zase budeme v týmu spolu...

Reklama

Související témata: