Hlavní obsah

Tragédie i ostuda prázdných ochozů

PRAHA

Pouhých 344 diváků sledovalo v Příbrami ligové utkání Blšan proti Teplicím. A to možná ještě pořadatelé počítali sami sebe i přítomné policisty... Takovou bídu nikdo z aktérů duelu nechápal. Všichni se shodovali, že je to ostuda českého fotbalu.

Foto: Archiv

O zaplněných ochozech se v současnosti blšanským fotbalistům může jenom zdát.

Článek

"Snad ani nemá cenu o tom mluvit. Je to jedním slovem hrůza. Atmosféra jak při nějakém přáteláku," kroutil hlavou kapitán Teplic Pavel Horváth. "Je to téma k zamyšlení. Radši jsem se na tribuny ani nekoukal, ale stejně jsem slyšel, jak mi nějaké děti nadávají. Tohle prostě nechápu."

Podobně smýšlel i ofenzívní záložník Blšan Pavel Hašek. "Je to příšerné. Moc mě mrzí, že nemůžeme hrát doma, ubližuje to našemu fotbalu," prohlásil. Příliš ho však nepřekvapuje, že z Blšan do Příbrami téměř žádní fanoušci nejezdí. "Je to sem hrozná dálka, navíc tam chodilo na fotbal hodně starších lidí, kteří se sem ani nemají jak dostat."

:. ANKETA
Navštívili jste letos nějaký ligový fotbalový zápas? Hlasujte na konci článku.

Degradace fotbalu

Blšany musí hrát celou sezónu domácí zápasy v příbramském azylu, protože svaz jejich stadión neuznal podle nových pravidel způsobilým. "Jenže paradox je, že kdybychom tam hráli pohár s Realem Madrid, tak nám to UEFA dovolí," krčil rameny trenér Günter Bittengel.

"To, že na naše domácí zápasy teď chodí 300 lidí, si musí uvědomit lidé, kteří to rozhodli. V Blšanech by na utkání s Teplicemi přišly určitě dva tisíce, o tom jsem přesvědčen. Takováto návštěva je degradací fotbalu," nebral si servítky.

Víc diváků na žáky a dorost

Ještě dál šel teplický trenér František Straka. "Je to ostuda, vůbec se na to nedají najít vhodná slova. Teď jsme postoupili na EURO, ale jestli má takovýhle zápas být oslavou fotbalu, tak to prostě nechápu. Přitom se i mezi těmi několika lidmi najde nějakej strejda, který mě z tribuny začne napůl česky a napůl maďarsky poučovat, jak se má hrát fotbal. A pak na mě zařve: zalez do boudy..."

Oba trenéři, v minulosti opory Dukly resp. Sparty i hráči reprezentace, kteří za sebou mají několikaleté angažmá v Německu, něco takového prý nikdy v kariéře nezažili. "Na první trénink před začátkem sezóny přišlo vždycky víc diváků než tady," řekl Bittengel. "I v žácích a dorostu na naše zápasy byly větší návštěvy, protože jsme většinou hráli předzápas," doplňoval Straka.

Jako Alenka v říši divů si určitě musel připadat i asistent Kaiserslauternu Karl-Heinz Emig, který v hledišti sledoval Teplice, soupeře německého týmu v 1. kole Poháru UEFA. "To víte, že jo, protože tam na ligu chodí 50 000 lidí. V Německu je taková šílená návštěva jako tady nemyslitelná. Nevím na kolikátou oberligu tam přijde minimálně 5000 diváků. Tam by se snad ani před třemi sty lidí nehrálo," prohlásil Straka a Bittengel jen souhlasně přikyvoval...

Reklama

Související témata: