Hlavní obsah

Americké fotbalistky budou hrát o třetí světové zlato

Pokoří někdo americké fotbalistky? Tahle otázka by mohla být ústředním motivem mistrovství světa v ženském fotbale, které odstartuje v sobotu ve Spojených státech. Domácí hráčky, které vyhrály dva ze tří šampionátů a mají i zlato z atlantské olympiády, vedou žebříček FIFA a budou mít v zádech podporu fanoušků. Takže - najde se přemožitel?

Foto: Netreach

Američanka Mia Hammová, nejlepší fotbalistka světa.

Článek

Americký tým je postaven na pevných a dlouholetých základech. Vždyť čtyři hráčky v čele s nejlepší fotbalistkou světa Miou Hammovou mají ve své sbírce už zlato z roku 1991. Američanky tvoří dokonale sehranou partu nejen na trávníku, ale i mimo hřiště.

Pět hvězd šampionátu
1Mia Hammová (USA) - nejlepší fotbalistka světa.
2Birgit Prinzová (Německo) - skončila druhá za Hammovou v hodnocení loňského roku.
3Dagny Mellgrenová (Norsko) - tahoun týmu a nebezpečná střelkyně, během tří let v americké lize nastřílela 36 branek.
4Sun Wen (Čína) - třicetiletá zkušená hráčka, ve 148 reprezentačních startech stihla 105 gólů
5Hanna Ljungbergová (Švédsko) - 'nezadržitelná' střelkyně, 48 gólů v 89 reprezentačních utkáních
+ jedna navícTiffeny Milbrettová (USA) - pokud je u míče, vyhlaste poplach, nejlepší střelkyně historie amerického týmu

Norky povede někdejší náhradnice Mallgrenová

Největšími soupeřkami by měly být Norky, které získaly před osmi lety světové zlato a přemohly Američanky i ve finále olympijského turnaje v Sydney. Vítězný gól tehdy dala v prodloužení náhradnice Dagny Mallgrenová, která je dnes kapitánkou týmu. Ten se od olympiády výrazně proměnil, nechybí ale například veteránka Hege Riiseová.

S velkými ambicemi se na šampionát chystaly také Číňanky, které na začátku roku uštědřily Američankám porážku na turnaji v Šanghaji. Právě v Číně se měl původně šampionát konat, ale kvůli obavám ze SARS byl turnaj z Asie přesunut. A právě skutečnost, že přišly o hostitelství, však jejich vyhlídky oslabila. Přesto mají silný tým, jehož největší hvězdou je Sun Wen, která na minulém turnaji před čtyřmi lety získala Zlatý míč pro nejlepší hráčku i Zlatou kopačku pro královnu střelkyň.

Podobnou osobností je i Brigit Prinzová v týmu mistryň Evropy z Německa. Experti ji považují za nejlépe vybaveného útočníka v ženském fotbale a padesát gólů v mezistátních zápasech jim dává za pravdu. Německý tým je ideální kombinací zkušeností a mládí a měl by hrát o medaile.

Černý kůň z KLDR

Černým koněm šampionátu by mohlo být družstvo KLDR, které je už čtyři roky pohromadě a s korejskou houževnatostí se připravuje speciálně na tento turnaj. Podle pozorovatelů hraje náročný atletický fotbal, který už přinesl několik pozoruhodných výsledků. Korejky ze severu rozděleného poloostrova mimo jiné porazily Čínu na mistrovství Asie i na Asijských hrách.

Šestnáct týmů je rozděleno do čtyř skupin, z každé postoupí dva do čtvrtfinále. Mistrovství se bude hrát v šesti městech a fotbalistky budou muset překonávat obrovské vzdálenosti mezi západním a východním pobřežím. Finále uvidí 12. října kalifornské město Carson.

Složení skupin
A: USA, Švédsko, Nigérie, KLDR.
B: Norsko, Francie, Brazílie, Korea.
C: Německo, Kanada, Japonsko, Argentina.
D: Čína, Ghana, Austrálie, Rusko.

Reklama

Související témata: