Hlavní obsah

Henryho ruka vydělá Francii 30 miliard korun

LONDÝN

„Boží ruka 2“ v podání útočníka Thierryho Henryho, která posunula francouzskou reprezentaci z baráže s Irskem na světový šampionát a nyní cloumá fotbalovou veřejností, má hodnotu 30 miliard korun. S takovou sumou vyrukovali ekonomičtí experti, když vyčíslili přínos účinkování Francie na mistrovství světa v Jižní Africe.

Foto: koláž Sport.cz

Postup na šampionát přináší ekonomické oživení.

Článek

„Přímo i nepřímo bude z postupu profitovat celá řada společností. Od sázkových firem přes nejrůznější vydavatelství až například po obchodníky s elektronikou. Ti všichni na tom vydělají. Lidé v období velkých turnajů více utrácejí, je to psychologická záležitost, sportovní úspěch dokáže lidi pozitivně naladit a popostrčit k nákupům,“ řekl deníku The Sun Simon Chadwick z univerzity v Coventry, který se zabývá obchodními strategiemi.

Shodují se s ním i další ekonomičtí odborníci oslovení listem. „Oživí to letecký průmysl, mimořádně to zvedne prodej mnoha produktů,“ konstatoval Chris Brady, šéf londýnské obchodní školy.

Irové prodělají tři miliardy

Naproti tomu irská ekonomika kvůli neúčasti na MS prodělá v přepočtu skoro tři miliardy korun. „Na základě výdajů domácností a dalších faktorů odhaduji ztráty irské ekonomiky až na 100 miliónů liber,“ uvedl finanční analytik Owen James s tím, že do výpočtů nezahrnul případný postup ze základní skupiny šampionátu: „Další postup by znamenal milióny navíc.“

„Francouzi nepotřebují narozdíl od Irska takto povzbudit ekonomiku. Psychologicky i ekonomicky by měl postup daleko výraznější efekt na irskou než francouzskou ekonomiku,“ prohlásila Ruth Leaová z vysoké školy ekonomické v Londýně.

Možná právě úvahy o ekonomickém povzbuzení v době finanční krize donutily irské a francouzské politiky k osobnímu jednání. Irský premiér Brian Cowen prohlásil, že si o Henryho ruce osobně promluví s prezidentem Nicolasem Sarkozym na summitu Evropské unie. „Domnívám se, že férová hra je bytostnou součástí fotbalu,“ uvedl Cowen. V tom jsou ale se Sarkozym zajedno, francouzský prezident se za ruku Irům již omluvil.

Reklama

Související témata: