Hlavní obsah

LOS MS 2010: Slováci si zahrají s Itálií, Paraguayí a Novým Zélandem

PRAHA/KAPSKÉ MĚSTO

Je rozhodnuto! Los fotbalového mistrovství světa 2010 v Kapském Městě svedl slovenské fotbalisty do základní skupiny s Itálií, Paraguayí a Novým Zélandem. Šampionát zahájí 11. června duel domácích Jihoafričanů s Mexikem.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Oficiální míč Jabulani od firmy Adidas pro fotbalové MS v Jihoafrické republice

Článek

Slovákům los přál. Vyfasovali sice úřadující mistry světa Italy, ovšem Paraguay nepatří k favorizovaným týmům a nováček z Nového Zélandu je podle bookmakerů dokonce největším outsiderem turnaje. Právě s Novozélanďany zahájí 15. června svěřenci trenéra Vladimíra Weisse svou pouť turnajem. O pět dnů později se Slovensko utká s Paraguayí a účinkování ve skupině zakončí 24. června soubojem s Itálií.

"Je to dobrá skupina s Itálií jako favoritem. My ostatní se musíme pobít o dobré výsledky a zůstat při zemi, na každého soupeře je potřeba dobře se připravit. Musíme hrát zápas od zápasu, ale věřím, že něco uhrajeme. Je dobré, že máme Itálii až na konec," uvedl po losu kouč Weiss.

Také opory slovenské reprezentace Martin Škrtel a Róbert Vittek byly s výsledkem losu spokojeny. "Z toho, co jsme mohli dostat, je tato skupina ta přijatelnější. Není lehká, ale ani nejtěžší," prohlásil obránce Liverpoolu Škrtel a Vittek jej doplnil: "Věřím, že to pro nás bude skupina štěstí, může se nám povést malý zázrak."

Velká jména se vyhla Francii

Trenérům nasazených týmů se ulevilo, když putovala nenasazená, ovšem velmi silná Francie ze čtvrtého koše do skupiny A k domácí Jižní Africe, Mexiku a Uruguayi. Velký střet fotbalových gigantů už v základní skupině se tedy nekoná, spokojení jsou jistě i Francouzi, jimž se nakonec vyplatila postupová "boží ruka 2" Henryho. Irové, na jejichž úkor Francie postoupila, se tak mohou jen utěšovat, že boží mlýny si Francouze podají později, ve vyřazovací části šampionátu.

Angličané také oslavují velmi příznivý los, který jim přidělil USA, Alžírsko a Slovinsko. „Je to velmi zajímavá skupina,“ krotil své nadšení David Beckham, který se losu přímo zúčastnil a nejspíše nebude chybět ani ve výpravě kouče Fabia Capella. „Nicméně se musíme připravit na těžké duely,“ dodal pak z povinnosti. Anglie je však jednoznačným favoritem skupiny.

Velký rozruch vzbudily hned dvě skupiny. Přívlastek "skupiny smrti" si vysloužila skupina G, v níž se utká Brazílie s neznámou KLDR, Drogbovým Pobřežím Slonoviny a Ronaldovým Portugalskem. Zajímavé je i složení skupiny D, ve které budou mít velmi těžký úkol nasazení Němci. Ti narazí na Srbsko, Ghanu a Austrálii.

Z každé skupiny postoupí do osmifinálových bojů dva týmy. Vyřazovací duely pak vyvrcholí finále, které uvidí 11. července Johannesburg.

LOS MS 2010
Skupina A: Jižní Afrika, Mexiko, Uruguay, Francie
Skupina B: Argentina, Nigérie, Jižní Korea, Řecko
Skupina C: Anglie, USA, Alžírsko, Slovinsko
Skupina D: Německo, Austrálie, Srbsko, Ghana
Skupina E: Nizozemsko, Dánsko, Japonsko, Kamerun
Skupina F: Itálie, Paraguay, Nový Zéland, Slovensko
Skupina G: Brazílie, KLDR, Pobřeží Slonoviny, Portugalsko
Skupina H: Španělsko, Švýcarsko, Honduras, Chile

Reklama

Související témata: