Hlavní obsah

Berger: Poslední z anglické party jsem jen v uvozovkách. Ale se Šmícou se přetahovat nebudu!

PRAHA

Poslední z fotbalistů, který v šestadevadesátém dokráčel na slavném evropském šampionátu v Anglii až k branám londýnského Wembley, aby až tam s Uhrinovou partou podlehl ve finálovém duelu Němcům, odešel ze scény. „Nešlo to. Po osmé operaci se koleno prostě šprajclo a dalo najevo, že už nemůže,“ vysvětloval šestatřicetiletý Patrik Berger, proč se rozhodl skončit.

Článek

Zdravotní problémy ho provázely permanentně. Už ve Slavii, kam ho z pražské Letné uloupil Václav Ježek, laboroval s kolenem. V Dortmundu, kam přestoupil na svou první zahraniční štaci a kde hned první rok vyhrál s Borussií mistrovský titul, zrovna tak. A při angažmá na ostrovech se všechno stupňovalo. Celkem prodělal vicemistr Evropy z šestadevadesátého, vítěz Anglického poháru a také Poháru UEFA s Liverpoolem Patrik Berger osm náročných operací. V Americe i třeba v Německu. Tu poslední letos na podzim...

„O lékařích už to nebylo. Po poslední operaci mi doktor řekl, že vše běží podle plánu. Byl pozitivní, ovšem dodal, že zaručit už mi nic nemůže. Záleželo hlavně na mně, bolelo to, nemělo smysl, abych dál pokračoval,“ přiznal Patrik Berger pro sparťanské stránky, proč odchází z fotbalové scény, i když s ním Sparta dál počítala.

„V době, kdy měli kluci zimní dovolenou, jsem měl začít podle individuálního plánu běhat. Jenže když jsem se poprvé rozběhl, koleno začalo po pár minutách hrozně bolet. A ta bolest se stupňovala. Raději jsem slezl z pásu a říkal si, že to odezní... Tři dny nato jsem to zkusil znovu, jenže koleno se znovu ozvalo a bolelo to opět čím dál víc. Naposledy jsem to zkusil asi před pěti dny a v tu chvíli jsem definitivně zjistil, že už to nepůjde,“ přiznával, že si odchod představoval jinak.

Něco naplánovat nejde

„Tohle prostě naplánovat nejde. Když jsem sečetl všechny plusy a minusy, vyšlo mi, že bude lepší skončit. Mohl jsem třeba ještě vyhrát se Spartou titul, na druhou stranu je otázkou, zda bych u toho byl na trávníku, nebo na tribuně,“ uvědomoval si Patrik Berger, jak moc ho zdravotní stav sráží a limituje.

Proto se rozhodl raději ukončit fotbalovou kariéru. Jako poslední z anglické party. Jen pár týdnů po svém největším parťákovi Vladimíru Šmicrovi. „Jsem tím posledním jenom v uvozovkách, protože já na podzim nehrál, zatímco Šmíca ještě ve Slavii kopal. Ale to, že odehrál zápas jako poslední, mě netrápí,“ nemíní se Berger, jenž poslední ligový zápas odehrál loni v srpnu v Příbrami, se svým kamarádem přetahovat o to, kdo z anglické party odešel ze scény jako poslední.

V tuzemsku oblékl dres Slavie i Sparty, v Německu vyhrál titul s Dortmundem, na ostrovech kopal sedm sezón v Liverpoolu, prošel Portsmouthem, Aston Villou i Stoke City, nejlepší vzpomínky má ale na Anfield Road. „Asi nejvíc vzpomínek budu mít na Liverpool, kde jsem strávil sedm let a vyhrál šest různých pohárů. To byl můj vrchol,“ rekapituluje svou kariéru Patrik Berger, jedním dechem však dodává, že ani návratu do Sparty předloni na jaře nelituje.

„Mohl jsem ještě rok hrát v Anglii, ale přestupu na Letnou rozhodně nelituji. Za ten rok, co jsem byl denně v kabině, jsem poznal hodně nových kluků, zažil spoustu srandy. Vrátil jsem se do doby, kdy jsem do velkého fotbalu nakoukl. Zažil jsem klasická soustředění, srandičky v kabině... To venku úplně není. Kdybych se vrátil v čase,  rozhodl bych se stejně,“ tvrdil Patrik Berger, když na Letné oznamoval, že s kariérou definitivně končí.

Reklama

Související témata: