Hlavní obsah

Ronaldo slaví pětadvacáté narozeniny

Je mladý a úspěšný. S míčem umí kouzlit a rychlé nohy mu daly pohádkové bohatství i uznání. Portugalec Cristiano Ronaldo, který se narodil před 25 lety 5. února 1985, získal předloni Zlatý míč, loni byl v anketě FIFA vyhlášen nejlepším fotbalistou světa a po přestupu z Manchesteru do Realu Madrid je i nejdražším hráčem všech dob.

Foto: Arturo Rodriguez, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo se raduje z gólu.

Článek

V malém chlapci z madeirského Funchalu objevili fotbaloví trenéři záhy talent světových rozměrů. Ve dvanácti letech ho koupil Sporting Lisabon, v osmnácti už kopal za jeden z nejslavnějších celků Manchester United. V jeho dresu za šest let odehrál 291 utkání, nastřílel 118 branek a týmu pomohl k triumfu jak v anglické nejvyšší soutěži, tak v Lize mistrů.

Pověsti jednoho z nejlepších fotbalistů planety, schopného hrát oběma nohama a po obou stranách hřiště, nezůstal nic dlužen ani v řadách vysněného "Bílého baletu", kde opět dává gól za gólem. Do Realu Madrid přestoupil loni v létě za rekordních 2,5 miliardy korun. Podepsal šestiletý kontrakt a také svým ročním platem 300 miliónů korun a každoročním navýšením o 25 procent vzbuzoval obdiv i kritiku. Přesto se na jeho představení přišlo podívat 80 tisíc fanoušků a za první dvě hodiny se prodalo 3000 dresů s Ronaldovým jménem.

Reklama

Související témata:
Kalendárium