Hlavní obsah

Gólman Čech se stal již potřetí Fotbalistou roku

PRAHA

Již potřetí v pětačtyřicetileté historii ankety se stal Fotbalistou roku reprezentační gólman ve službách londýnské Chelsea Petr Čech. Obhájil tak loňský primát a třemi triumfy se vyrovnal kapitánovi národního mužstva Tomáši Rosickému. V hlasování Fotbalové akademie, která o nejlepším českém hráči rozhoduje, skončil na druhém místě útočník Milan Baroš z Galatasaray Istanbul a na třetím pak záložník Jaroslav Plašil z francouzského Bordeaux.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Čech s korunou pro Fotbalistu roku.

Článek
Fotogalerie

Bylo docela logické, že v roce hodně chudém na reprezentační i klubové úspěchy padne volba na Patra Čecha, jenž v bráně Chelsea i národního týmu podával celkem stabilní výkony.

Čech: Výkony v Chelsea i reprezentaci

Ani on se v roce 2009 sice nevyhnul výkonnostním výkyvům, přesto se svým klubem skončil v anglické Premier League na třetím místě za Manchesterem United a Liverpoolem a v Lize mistrů se s ním probojoval až do semifinále, kde v památné odvetě Chelsea ztroskotala na pozdějším vítězi nejprestižnější evropské klubové soutěže Barceloně. V bráně národního týmu sice musel Čech překousnout hořkost ze zbabrané kvalifikace o postup na MS 2010 v Jihoafrické republice, přesto padla volba na něho.

„Myslím ale, že k prvenství v anketě mně pomohly jak výkony v bráně Chelsea, tak i národního mužstva,“ nechal se slyšet Petr Čech a dodával, že mezi třemi triumfy, jichž v anketě dosáhl, nedělá rozdílu. „Pro mě mají pořád stejnou váhu. Tohle ocenění je poctou pokaždé bez ohledu na to, kolikrát se ho člověku podaří získat.“

Baroš doplatil na zranění

Na druhé příčce skončil Milan Baroš, jemuž přestup do Turecka vyloženě prospěl. Fotbalově se probudil, na jaře se stal nejlepším střelcem turecké ligy, na podzim se však zranil, musel na operaci a v anketě na to samozřejmě doplatil. Třetí pak skončil Jaroslav Plašil, jemuž se po přestupu do francouzského Bordeaux začalo mimořádně dařit. „Však jsem ho dával na prvním místo. Hrál velmi dobře celý rok v klubu i v reprezentaci,“ prozradil Čech, pro koho hlasoval on.

Čech se stal Fotbalistou roku již potřetí, neboť zvítězil i v roce  2005 a 2009. Společně s Tomášem Rosickým nyní figurují v historickém přehledu na třetím místě za Ivo Viktorem, který anketu vyhrál celkem pětkrát a Pavlem Nedvědem, jenž se stal Fotbalistou roku čtyřikrát.

Přijel, protože v klubu dostal výjimku

Na slavnostní korunovaci do Prahy Petr Čech navzdory zranění dorazil a trofej na pódiu Vinohradského divadla osobně převzal. „Dostal jsem od klubu výjimku, ale hned po vyhlášení musím zpátky do Londýna, abych pokračoval v léčení a rehabilitaci,“ svěřoval Petr Čech, který si v prvním osmifinále Ligy mistrů uprostřed minulého týdne na milánském San Siru se natrhl lýtkový sval a měl by Chelsea čtyři týdny chybět. „Doufám, že se vrátím dřív,“ je přesvědčený Čech.

I účast Milana Baroše na slavnostním večeru se pokoušlea fotbalová generalita zajistit, ale v Turecku narazila. "Klub nás požádal, aby Milan zůstal v Istanbulu. Po zranění se pomalu vrací na trávník a cesta do Prahy by ho připravila minimálně o čtyři tréninky," omlouval Barošovu absenci reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

Ocenění pro Komňackého, Hlouška a Řepku

Součástí ankety Fotbalista roku jsou již několik let i ankety doprovodné. V nich měl mezi trenéry navrch jablonecký kouč František Komňacký, objevem roku byl vyhlášen slávistický univerzál Adam Hloušek, který přišel do Edenu z Jablonce, osobností ligy se stala sparťanská ikona Tomáš Řepka.

Do síně slávy českého fotbalu pak byl uveden in memoriam František Veselý, který se tak zařadil po bok Josefa Masopusta, Andreje Kvašňáka a Antonína Panenky.

Anketa Tipsport Fotbalista roku 2009
Fotbalista roku 2009: 1. Petr Čech (Chelsea) 665, 2. Milan Baroš (Galatasaray Istanbul) 459, 3. Jaroslav Plašil (Bordeaux) 397, 4. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 150, 5. Roman Hubník (Sparta) 112, 6. Tomáš Necid (CSKA Moskva) 102, 7. Pavel Nedvěd (Juv. Turín) 59, 8. Tomáš Rosický (Arsenal) 57, 9. Tomáš Řepka (Sparta) 37, 10. Marek Jankulovski (AC Milán) 36 b. Celkem se na anketních lístcích objevilo 37 fotbalistů.
Trenér roku: 1. František Komňacký (Jablonec) 429, 2. Jakub Dovalil (ČR 20 a 21) 155, 3. Jiří Plíšek (Teplice) 149, 4. Karel jarolím (Slavia) 100, 5. Miroslav Koubek (Čáslav/Ostrava) 66, 6. Milan Máčala (Bahrajn) 46, 7. Ivan Hašek (Al Ahlí/ČR) 45, 8. Zdeněk Psotka (Olomouc) 35, 9. Jozef Chovanec (Sparta) 32, 10. Pavel Vrba (Plzeň) 13 b. Celkem se na anketních lístcích objevilo 21 trenérů.
Objev roku: 1. Adam Hloušek (Jablonec/Slavia) 345, 2. Václav Kadlec (Sparta) 179, 3. Jan Chramosta (Ml. Boleslav) 158 b. Celkem se na anketních lístcích objevilo 31 mladíků.
Osobnost Gambrinus ligy: 1. Tomáš Řepka (Sparta) 316, 2. Pavel Verbíř (Teplice) 229, 3. Vladimír Šmicer (Slavia) 158 b. Celkem se na anketních lístcích objevilo 25 osobností.

Reklama