Hlavní obsah

Neprahneme po krvi, miliony chceme ale zpátky, hlásá fotbalová generalita

PRAHA

Všemi dostupnými prostředky hodlá vládnoucí strahovská garnitura vymáhat finanční ztrátu, která vznikla za předchozího fotbalového vedení. „Pohybuje se v řádech miliónů, ale sumarizovat ji nebudu,“ pravil předseda svazu Ivan Hašek po jednání fotbalové generality, která se zabývala výsledky forenzního auditu poukazujícího na rozfofrované milióny v letech 2006-2009.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Skutečně rozfofrované miliony? Nebo spíše rozkradené?

„Krádež a ztráta jsou dva rozdílné pojmy. Zatím konstatujeme, že činností bývalých statutárních zástupců vznikla ztráta, kterou budeme vymáhat všemi dostupnými prostředky,“ pravil první muž českého fotbalu Ivan Hašek, promptně však dodal: „V případě, že by se prokázalo, že se na svazu kradlo, budou za to odpovědní pykat.“

Těžko samozřejmě prokazovat, že by se na svazu nebo v její dceřiné společnosti STES kradlo,i když kauz, které se při prověrce hospodaření v uplynulých letech vynořily na světle světa, existuje spousta. A krajně podezřelých!

Kauzy a kauzičky

Od megalomanského plánu na výstavbu Národního stadiónu, jenž měl nejprve vyrůst na zelené pláni ve Stodůlkách a poté se zase stěhoval na pražskou Letnou, přes prodej domů v Kozí ulici, až třeba po neexistující vyúčtování prodeje vstupenek na MS 2006 a EURO 2008. A vedle toho plavou další kauzičky jako třeba případ společnosti Sport 5, reklama zadaná fotbalovému Jablonci atd.

A ve všech jako společný jmenovatel figurují někdejší statutární zástupci fotbalového svazu předseda Pavel Mokrý, místopředsedové Vlastimil Košťál, Jaroslav Vacek a Jiří Kubíček a generální sekretář Rudolf Řepka.

Zodpovědnost nebude ve všech případech stejná. Hašek například připomněl, že Kubíček na nešvary dlouhodobě upozorňoval a navíc byl 22 měsíců v disciplinárním trestu, během kterého nemohl hospodaření nijak ovlivňovat.

Ani krev, ani bičování, ale peníze!

„Neprahneme po krvi, nechceme někoho bičovat, ale peníze budeme požadovat do koruny zpátky,“ doplňoval svého šéfa místopředseda svazu Jindřich Rajchl a netajil, že možností je několik - od mimosoudního vyrovnání přes občansko právní cestu až po trestní oznámení.

Třetí cesta by byla samozřejmě nejsvízelnější, neboť v případě trestního oznámení je třeba prokázat, kdo škodu způsobil a zda ji způsobil záměrně.

„Nic ale nezameteme pod koberec,protože já nemám s nikým dvojdomek a nikomu jsem nic neslíbil,“ ujistil fotbalový národ Ivan Hašek, že se nová strahovská garnitura bude snažit dotáhnout všechny případy do konce. „Pokud najatá advokátní kancelář zjistí porušení zákonů, jsme připraveni podat i trestní oznámení. Musíme samozřejmě jednat rychle, protože v některých kauzách hrozí promlčení."

Příslušné funkcionáře pošle svaz také k fotbalové disciplinární komisi. Vedení ČMFS už podalo podnět k zahájení řízení s bývalým předsedou svazu Pavlem Mokrým, někdejšími místopředsedy Vlastimilem Košťálem, Jaroslavem Vackem a Jiřím Kubíčkem a sekretářem svazu Rudolfem Řepkou.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň