Hlavní obsah

Kladenský Zoubek o boji se Slováckem: Hrajeme zápas poslední naděje

Drsnou řež o záchranu mezi tuzemskou fotbalovou elitou zažil v kariéře dvakrát. Úspěšnost má padesát procent. A v šestatřiceti letech nehodlá David Zoubek, klíčový záložník Kladna, dopustit zhoršení bilance. Jeho tým je předposlední. V neděli v 17 hodin hostí Slovácko. Pokud vyhraje, po dlouhých týdnech se odrazí ze sestupových pozic. „Je to zápas poslední naděje,“ tvrdí Zoubek, který v minulosti působil v Hradci Králové, Bohemians 1905, Jokeritu Helsinki, Dynamu Minsk a Bohemians Praha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost Davida Zoubka, která táhne Kladno za záchranou.

Článek

Jaká panuje v kladenská kabině atmosféra po posledních třech vydařených zápasech, kdy jste postupně porazili Bohemians Praha (4:1), České Budějovice (2:1) a remizovali na Slavii (0:0)?

Mnohem lepší než před třemi týdny, ale pořád je napjatá. Jistě, posbírali jsme sedm bodů a spadl z nás jistý pocit beznaděje. Ale ještě nemáme vyhráno a v lize zachráněni nejsme. Rozhodně jsou však naše šance mnohem větší.

Postupně jste všechny zápasy označovali jako klíčové. Jaký přívlastek má tedy nedělní boj se Slováckem?

Po podařených minulých zápasech jsme soupeři hodně na dostřel. Je to zápas poslední naděje. Výsledek v boji o záchranu mnohé napoví. Prohra by naši naději na setrvání v první lize minimalizovala. Ale pokud vyhrajeme, budeme udržení hodně blízko. Triumf nás posune vážně výrazně vpřed.

Máte důkladně nastudovaný los váš i nejbližších protivníků v boji o záchranu? Vnímáte výsledky konkurentů?

Je to složité. Já kluky nabádám, aby se nedívali na ostatní. Pokud my budeme vyhrávat, tak pod nás někdo spadne. A čert vem, kdo půjde dolů s Bohemians Praha.

Po zápase se Slováckem jedete do Teplic, doma přivítáte Baník Ostrava, následuje zápas na Bohemians 1905 a poté před vlastním publikem duel s Libercem. Máte propočítané kolik bodů budete potřebovat k záchraně? A případně, kde k nim povede nejsnadnější cesta?

Vážně další utkání neřeším. Máme dva kandidáty na mistrovský titul. Po Slovácku budeme body určitě získávat těžko. Ale ani ostatní snad nebudou stoprocentní. Nicméně, abych řešil, kde soupeři klopýtnou a my uspějeme, to ne. Myslím, že los ve zbývajících kolech máme těžký. Ale Slovácko rovněž.

V šestatřiceti letech máte hodně zkušeností. Působil jste v Bělorusku, ve Finsku, ale také bojoval o záchranu už v Hradci Králové či minulou sezónu v Bohemians Praha. Jsou pro vás poznatky z předešlých záchranářských misí hodně přínosné?

Loni v Bohemians jsme si mysleli, že máme klid dávno před koncem soutěže, jenže pak začali soupeři vyhrávat, Zlín udělal vítěznou šňůru a my se definitivně zachránili až v předposledním kole. Tahle úspěšná zkušenost je hodně povzbudivá. Ale před lety v Hradci jsme se neudrželi. Nechci stejné zklamání zažít znovu. Věřím, že vyrovnanou bilanci letos převážím do kladné a s Kladnem se zachráníme.

Slovácko před vzájemným zápasem vyměnilo trenéra. Mazuru na lavičce vystřídal Soukup. Vnímáte tuhle rošádu?

Pochopitelně. Vím, že byl úspěšný u reprezentační dvacítky. Ale ve Slovácku už působil jako sportovní ředitel. Hráči se s ním potkávali, znali se. Nepůjde o takový šokový impuls jako u nás, když Hřídela vystřídal Procházka.

Vy jste pod novým trenérem zatím neprohráli. Byl jeho příchod vážně takovou vzpruhou? Nebo šlo o souhru okolností a také posloupnost soupeřů?

Hodně nás nakopla výhra nad Bohemians Praha. Ale rozhodně i trenérská změna. Stanislav Procházka je drsnější. Nechodí kolem horké kaše a někdy dost nadává. Je hodně impulsivní. Možná jsme takový posun potřebovali. Určitě nechce odejít jako poražený a jeho přístup se přelil i na mužstvo. Tímhle nás pozitivně ovlivnil, protože tréninky se tolik díky setrvání asistenta Hejkala až tolik neměnily.

V Kladně máte smlouvu ještě na půl roku. Straší vás případný pád do druhé ligy hodně?

Tak daleko vůbec nehledím. Já věřím, že se vyvezeme na vlně euforie, Slovácko porazíme a nespadneme. Protože je mnohem snadnější se udržet v první lize než postoupit z druhé. S Hradcem Králové se nám sice podařilo s trenérem Uličným po jedné sezóně vybojovat hned návrat mezi elitu. Jenže dnes je v druhé lize adeptů na postup strašně moc.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Fiorentina - Plzeň 2 : 0 110. min Živě
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  0 : 0 West Ham - Leverkusen 0 : 0 8. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen