Hlavní obsah

Vrah Chilanů Robinho dílo dokonal a Brazílie už zase tančí sambu

Brazilci a šestý titul mistrů světa? Zatím to na fotbalovém šampionátu v Jihoafrické republice není vyloučeno. Dungův tým v osmifinále hladce přešel přes Chile (3:0), ve čtvrtfinále však narazí na ofenzivně laděné Nizozemce. „Proti nim musíme vylepšit naši hru na všech postech,“ žádá kouč Dunga. Světová média však přesto poukazují, že kanárci uhasili chilský plamen v rytmu samby.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Robinho oslavuje spolu s Kaká gól, kterým potvrdil postup Brazílie přes Chile.

Článek

Vždycky patřili k největším favoritům mistrovství světa. A když teď trenér Carlos Dunga přinutil brazilské fotbalisty také zodpovědně bránit, jsou pro všechny soupeře ještě nebezpečnější.

„Brazílie opět v mistrovském kurzu. Hladké vítězství seleccao nad Chile bylo působivé a bezproblémové. Dočkáme se zakrátko šestého brazilského titulu?“ táže se po osmifinále rakouská agentura APA. „Chladnokrevně kontrolovala vývoj v rytmu samby. Brazílie uhasila chilský plamen,“ píše švýcarský Blick.

„Juan a Robinho konečně skórovali a bylo z toho hladké vítězství nad Chile 3:0,“ pochvaluje si brazilský Jornal dos Sports. Právě Robinho je pozoruhodnou postavou vzájemných zápasů s Chile. „Poslední hřebík zatloukl Robinho... Ne nadarmo mu říkají vrah Chilanů. Ve čtyřech zápasech nastřílel tomuto soupeři šest gólů,“ poukazuje švédský Expressen.

Kanárci budou hájit svůj vlastní rekord

„Brazilci opět tančí sambu. Do hry pětinásobných mistrů světa ji přinesl Juan. Seleccao prošli suverénně do čtvrtfinále, Chilané jim byli vyrovnaným soupeřem jen v úvodu,“ hodnotí německý Kicker. „A znovu stará dobrá Brazílie. Vítězství 3:0 se zrodilo po útočné hře, na kterou se dá dívat a těšit se z ní,“ hlásá brazilská TV Globo.

Jenže pozor na Oranje... „Nizozemsko může vyrovnat rekord Brazílie z roku 1970 a vyhrát šampionát bez zaváhání v kvalifikaci i na závěrečném turnaji. Jenže je tu Brazílie, která to nechce dopustit,“ píše brazilská Terra. „Silné Chile - žádný problém pro Brazílii. Nyní se však Dungovi a spol. postaví do cesty Nizozemsko,“ varuje nizozemský De Telegraaf.

Komentátoři si také všímají výrazného zlepšení brazilského špílmachra Kaká. I proto Dungovi vadí, že Kaká dostal žlutou kartu a hrozí mu trest. Podle brazilského kouče si rozhodčí na šampionátu při napomínání vybírají nesprávné hráče. „Technicky vybavení hráči jsou trestáni, a ty, kteří faulují, nechají rozhodčí na pokoji. Máme tři zraněné a nemůžeme si je dovolit v této fázi ztratit,“ láteřil Dunga.

Reklama

Související témata: