Hlavní obsah

Pro Morávka je Kaiserslautern jako Bohemka s Hoftychem

Radek MalinaPrávo

Platil za jeden z největších pokladů českého fotbalu. Minulá sezóna však rozlet talentovaného záložníka Jana Morávka zbrzdila. Rok v Schalke přinesl dvacetiletému odchovanci Bohemians 1905 zklamání. I proto zamířil v létě na roční hostování do Kaiserslauternu a věří v návrat do kolejí směřujících ke hvězdám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Morávek Kaiserslautern přirovnává k Bohemians 1905.

Článek

Jaké máte pocity po letní přípravě v novém působišti?

Přestože bundesliga ještě nezačala, cítím velký pokrok k lepšímu. Psychicky jsem teď nahoře. Vrátilo se mi sebevědomí, což je celkem logické, protože vnímám, že trenér mi věří. Je to něco jiného než jen sedět bez větší naděje na lavičce v Schalke.

Přitom místo v základní sestavě jste si nevybojoval ani v Kaiserslauternu.

Poslední utkání Německého poháru v Osnabrücku naznačilo, že mezi jedenácti vyvolenými nebudu. Ale šel jsem do hry po hodině hry a do druhého poločasu bych měl nastupovat pravidelně i v sezóně. Tušil jsem, že přes Christiana Tifferta se do sestavy dostanu těžko. Má v bundeslize přes sto šedesát zápasů, což dohromady, myslím, nedá zbytek našeho týmu. Je velmi kvalitní, ale není mezi námi rozdíl třech tříd, takže se o své místo poperu.

V čem je tedy takový posun proti Schalke, kde jste rovněž vysedával na lavičce?

Třeba v přístupu trenéra. Potřebuji s ním mluvit, abych věděl, co dělám špatně, na čem mám pracovat. Abych se mohl zlepšovat. Tohle v Schalke neexistovalo, ale Marco Kurz je velmi otevřený. Přirovnal bych ho k Pavlu Hoftychovi. Je mladý, ambiciózní, umí odlehčit atmosféru, ale současně pořádně přitvrdit. A také v atmosféře kabiny. Jsem tam rád.

Dnes již bývalé hvězdy vršovické Bohemky Jan Morávek (vlevo) a Antonín Panenkafoto: Právo/Milan Malíček

Možná i proto, že ve srovnání se Schalke jste v Kaiserslauternu tři Češi. Vždyť společně s vámi v klubu působí ještě obránce Šimůnek a záložník Bílek, bývalou federální kolonii dotváří ještě slovenský útočník Němec.

To je pravda. Trenér má často narážky na naši skupinku. Nemáme zakázané spolu mluvit rodným jazykem, ale když už se mu zdá, že je češtiny moc, tak nás okřikne.

Jaká je vlastně pozice vašich českých spoluhráčů?

Jiří Bílek hraje v záloze pravidelně a jsem si jistý, že bude v zákládní sestavě vedle Tifferta. Honza Šimůnek má pozici svízelnější. Na postu stopera nastupují kapitán týmu a jeden z německých reprezentantů do jednadvaceti let. Musí se o místo porvat. A šanci určitě dostane, protože kupříkladu při posledním pohárovém utkání v Osnabrücku jsme směrem dozadu nehráli moc dobře.

Sedí vám styl Kaiserslauternu více než způsob hry Schalke?

Ano. Samozřejmě jsem trošku ovlivněný i tím, že tady cítím příležitost a do zápasů zasahuji pravidelně. Ale hrajeme pořád po zemi. Trenér chce, aby už od stoperů šly míče jen krátkými nahrávkami, žádné nakopávání vzduchem. Po ztrátě balónu ihned agresivně napadáme soupeře, souboje hodně dohráváme. Hlavně z hlediska defenzivy je náš styl podobný zápasům Bohemky v Ďolíčku.

Jaké budou po postupu z druhé bundesligy ambice Kaiserslauternu mezi elitou?

Vlastně stejné jako Bohemky. Udržet se v nejvyšší soutěži... Doma bychom měli sbírat body pravidelně. Kluci říkali, že spoustě týmů nesedí agresivní způsob Kaiserslauternu, který dotváří atmosféra na Betzenbergu. Fanoušci jsou skvělí. Třeba na přípravný zápas s Liverpoolem přišlo dvaadvacet tisíc. A na první domácí utkání je už nyní vyprodáno.

Bundesligu však začnete v sobotu na hřišti ambiciózního Kolína a následně v domácí premiéře hostíte mistrovský Bayern Mnichov. To je hodně těžký los.

Trenér nás hecoval, že do Kolína jedeme pro výhru. A s Bayernem před téměř padesáti tisíci diváky se pokusíme získat i skalp šampióna. V přípravě jsme hráli výborně. Až se děsím, jak nám to šlo. Nejvíce si cením vítězství nad Auxerre. Zápas brali jako generálku na start francouzské ligy, v které skončili třetí. Hráli jsme fakt skvěle a vlastně je k ničemu nepustili.

Panuje tedy v Kaiserslauternu po letní přípravě spokojenost a euforie?

Rzhodně. Hráli jsme vážně skvělá utkání s Liverpoolem a Aberdeenem.O Auxerre už jsem mluvil. Zápasy nám vycházely skvěle nejen výsledkově, ale i herně. Až jsem se trošku bál, protože většinou se týmu pak nedaří v lize. Ale snad tohle tvrzení vyvrátíme.

Ale generálka v Německém poháru byla rozpačitá. Vyhráli jste v Osnabrücku (3:2) až v prodloužení, které jste si vynutili gólem v třetí minutě nastavení. Je sebevědomí panující v Kaiserslauternu oprávněné?

Myslím, že není nijak přehnané. Já shodou okolnosti v Osnabrücku hrál minulý rok pohár se Schalke. Jsou hodně nepříjemní, dvakrát za sebou postoupili z nižších soutěží. Ano, měli jsme kliku, když se nám podařilo zápas srovnat. Ale v prodloužení jsme už byli jednoznačně lepší. Navíc se určitě poučíme a chyby nebudeme opakovat v bundesligovém startu.

Reklama

Související témata: