Hlavní obsah

Můžete vyhrát stejně jako my, konejšil pokořené sparťany žilinský Oravec

PRAHA

Zlomil vaz pražské Spartě. I celému českému fotbalu, který s největší pravděpodobností zůstane bez Ligy mistrů. Útočník slovenské Žiliny Tomáš Oravec totiž druhým gólem v prvním utkání play-off Ligy mistrů v úterý večer na Letné prakticky zničil sen pražského týmu o postupu do milionářské soutěže. „Hráli jsme vážně dobře,“ řekl bezprostředně po utkání, než se jeho tým vydal na cestu k domovu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obránce Sparty Erich Brabec (vlevo) v souboji s Tomášem Oravcem ze Žiliny

Článek

Čekali jste, že cesta k dvoubrankovému vítězství bude tak snadná?

Neřekl bych, že šlo o úplně jednoduchý zápas. V prvním poločase jsme přežili hodně kritickou situaci, když Sparta neproměnila vyloženou šanci. Do přestávky jsme nehráli úplně dobře. Ale pak jsme šli do vedení a upřímně nešlo o žádnou velkou šanci, spíše trošku náhodnou střelu z úhlu. Potom už jsme ale iniciativu převzali a utkání kontrolovali.

Takže vás nezaskočilo ani množství prostoru, které vám obránci nechali při bránění rohového kopu, po němž jste hlavou vstřelil druhý gól utkání?

Míč šel na přední tyč. Já byl v plném běhu. Sice mě jeden z protihráčů hlídal osobně, ale utrhnul jsem se mu a balón mě vlastně trefil do hlavy. Že v prostoru nikdo nebyl je problém Sparty. Já si nemyslím, že by Sparta byla slabá nebo nám svým výkonem cestu k výhře usnadnila. Prostě jsme jí víc nedovolili. Sami jsme hráli dobře.

Proč se vám v prvním poločase hra nedařila pode představ?

Neřekl bych, že jsme byli nervózní, ale nenaplňovali jsme zcela taktiku, která zněla být hodně agresivní v soubojích, snažit se držet balón a donutit Spartu hřiště roztáhnout. A rozběhat její hráče. Po přestávce jsme úkoly naplnili a efekt se dostavil.

Napadlo vás před utkáním, že se domů budete vracet s tak výrazným náskokem a cestou k postupu doslova vydlážděnou?

Nečekali jsme, že bychom si z Prahy odvezli dvoubrankové vítězství a navíc neinkasovali. Pochopitelně jsme doufali v dobrý výsledek. A věřili jsme, že bychom nemuseli prohrát. Ale konečný stav je vážně skvělý. Báječný.

Byl vítězný pokřik v kabině po zápase na Letné současně postupovým?

Jsem v jakýchkoliv prognózách opatrný. Sparta může vyhrát na našem stadiónu stejně jako jsme my vyhráli v Praze. Rozhodně ji pod dojmem prvního zápasu nepodceníme. Zůstaneme pokorní, protože i takový náskok se dá ztratit.

Vážně se o postup do hlavní fáze Ligy mistrů bojíte? Skutečně si připouštíte, že i za dané konstelace byste Spartě doma podlehli o dvě branky a třikrát přitom inkasovali?

Samozřejmě i to je možné. Ztratit se dá jakýkoliv výsledek. Samozřejmě je Liga mistrů strašně blízko. Ale odveta bude těžká. Hodně těžká. Nic není jistého. Ale s dvoubrankovým náskokem prostě musíme místo v Lize mistrů udržet. Tohle už ztratit nesmíme.

V průběhu dosavadní podzimní fáze Žilina prohrála jediné utkání hned v 2. předkole Ligy mistrů na Maltě s Birkirkarou. Byl výkon na Spartě nejlepším po letní přípravě?

Ano. Šlo o náš nejlepší výkon podzimu. Ještě domácí zápas s Litexem Loveč se nám hodně povedl. Ale Sparta je určitě kvalitnější než bulharský soupeř, kterého jsme vyřadili ve 3. předkole Ligy mistrů.

Kromě luxusního náskoku Žilině hrají do karet i absence Sparty v podobě dvou klíčových stoperů Brabce a Řepky.

Samozřejmě jim budou hodně chybět. Jde o stabilní členy obrany, ale ani tohle by nás nemělo ukolébat, protože ti noví kluci budou chtít ukázat svoji kvalitu. My se musíme koncentrovat na sebe.

S Řepkou jste neměl příležitost se během působení v české lize potkat. V tuzemsku platí za nejlepšího obránce. Jaké byly střety s ním?

Je vážně skvělým zadákem. A také je hodně ostrý. Ale férový. Žádný z jeho zákroků nebyl mimo rámec pravidel.

Jak moc vám pomohli fanoušci Žiliny, kterých dorazilo do Prahy několik stovek?

Šlo o obrovskou podporu. Byli nejen v určeném sektoru, ale množství našich vlajek i dresů bylo k vidění na hlavní tribuně. Strašně jsme to vnímali. Věřím, že i doma bude vyprodáno.

Reklama