Hlavní obsah

Před bitvou s outsiderem varuje Bílek před podceněním

Radek MalinaPrávo

Soupeř z podpalubí evropského fotbalu bude třetím protivníkem českých hráčů v kvalifikační honbě za mistrovstvím Evropy v Polsku a na Ukrajině 2012. Zítra večer ve 20 hodin nastoupí ve Vaduzu Bílkův tým proti Lichtenštejnsku. „Nesmíme soupeře podcenit. Koncentrace musí být stejná jako proti Skotsku,“ nabádá svěřence trenér Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Polák (vlevo) se snaží obejít skotského obránce Huttona.

Článek

Český tým klopýtl hned v prvním z utkání kvalifikace, když v Olomouci nestačil na Litvu. Páteční vítězství nad Skotskem týmu vrátilo relativní klid. „Malinko jsme se nadýchli. Tlak předcházející pátečnímu utkání byl veliký. Utkání s Lichtenštejnskem musíme bezpodmínečně zvládnout, aby naše situace byla ještě veselejší,“ přemítá Bílek.

Jako hlavní trenér reprezentace absolvuje devátý zápas. Zatím má zápornou bilanci. Jen třikrát slavil vítězství. I díky tomu, že reprezentace hned v úvodu jeho mise nestačila na Spojené arabské emiráty a Ázebájdžán. „Na turnaji v Emirátech jsme byli s jiným kádrem. Tam jsme zkoušeli adepty národního celku, tohle je kvalifikace. Hledat spojitost mezi prvními dvěma zápasy a soubojem s Lichtenštejnskem je nemožné,“ tvrdí Bílek.

Je totiž přesvědčený, že zítřejší protivník si nezaslouží opovrhování či jakékoliv odsouvání na druhou kolej. „Koncentrace musí být stejná jako v utkání se Skotskem. Nesmíme Lichtenštejnsko podcenit. Je třeba hrát s maximálním nasazením a touhou vyhrát. Není radno nechat se svádět myšlenkami, že hrajeme se slabším soupeřem,“ přesvědčuje Bílek.

Sok z malého knížectví sevřeného mezi Rakouskem a Švýcarskem si v minulosti připsal remízu kupříkladu s Portugalskem, Finskem, Slovenskem či Islandem, který i porazil. V minulém kvalifikačním utkání vzdoroval ve Skotsku domácím velmi urputně a až v sedmé minutě nastavení inkasoval gól znamenající porážku.

„Lichtenštejnsko nepatří do nejslabší skupiny evropských týmů. Jen s Německem a Španělskem prohráli vyšším rozdílem. Jinak dostávají jeden či dva góly. Naše myšlenky nesmí sklouznout k podcenění,“ opakuje znovu důrazně Bílek.

Jeho tým dnes absolvoval trénink na zdejším stadiónu Rheinpark už v půl sedmé večer místo původně avizované devatenácté hodiny. Někteří hráči vyrazili na prohlídku knížecího paláce, k němuž museli urazit z hotelu necelý kilometr.

„Záměrně jsme odletěli už v neděli z Prahy, abychom prožili den v absolutním klidu a vyhnuli se nějaké hektice. V průběhu pondělí jsme nemuseli nikam pospíchat. Myslím, že podobný proces je do budoucna ideální,“ míní Bílek.

Před zítřejší bitvou má o sestavě prakticky jasno. „Není důvod do složení týmu ze zápasu Skotskem vážněji zasahovat. Jen nejsem rozhodnutý, koho pošlu do útoku společně s Necidem,“ naznačuje Bílek, že Magerova pozice je v ohrožení a šanci dostane jeden z dvojice Kadlec-Bednář. „Máme tři možnosti. Navíc mohu využít ještě Štajnera,“ zachovává mlčení Bílek.

Zítřejší zápas s Lichtenštejnskem začne ve 20 hodin, přímý přenos vysílá Sport 1. Hlavním rozhodčím je Rus Stanislav Suchina.

Pravděpodobné sestavy:
Lichtenštejnsko: Jehle - Rechsteiner, Michael Stocklasa, Martin Stocklasa, Oehri - Burgmeier, Erne, Wieser, Polverino - Frick, D. Hasler.
Česko: Čech - Pospěch, Hubník, Suchý, M. Kadlec - Rosický, Hübschman, Plašil, Polák - Necid, V. Kadlec.

Reklama

Související témata: