Hlavní obsah

Rosický návštěvu zámku vynechal: Hodinová procházka by mi neudělala dobře

Radek MalinaPrávo

Zatímco v Arsenalu nastupuje nepravidelně, v reprezentaci je záložník Tomáš Rosický nepostradatelným pilířem záložní řady. Jako kapitán táhne český tým v každé z kvalifikačních bitev. Před soubojem s Lichtenštejnskem se těšil z parádního odpočinku v hotelu na okraji Vaduzu stranou veškerého dění. „Mám rád klid. Podobný program mi maximálně vyhovoval. Navíc bylo důležité nabrat síly po těžké bitvě se Skoty. Ani s Lichtenštejnskem nás nečeká snadná práce,“ říkal Rosický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Bednář (vlevo) a Tomáš Rosický na srazu české fotbalové reprezentace

Článek

V jakém rozpoložení nastoupíte v úterý večer do zápasu kvalifikace mistrovství Evropy 2012 s Lichtenštejnskem?

Především s tím, že v každém kvalifikačním cyklu můžete klopýtnout pouze jedinkrát. Zaváhání jsme si vybrali hned v prvním utkání s Litvou. Teď už si nic podobného nemůžeme dovolit. Ale nemám strach. Současný tým chce něco dokázat, je živý, což je po zklamání ze startu kvalifikace velmi cenné zjištění.

Trenér Bílek se vší vážností a velmi důrazně varoval před podceněním soupeře.

Kdybychom nepřistoupili k zápasu stejně jako proti Skotsku, budeme mít velký problém. Je na nás starších hráčích, abychom svým zaujetím vyburcovali celý tým. Nechci si dělat alibi nebo hovořit v nějakých frázích, ale nečeká nás lehké utkání. Mám v paměti jejich souboj se Skoty, kteří vstřelili vítězný gól až v devadesáté sedmé minutě.

Mnohdy se mluví zejména ze strany silných evropských týmů o zavedení předkvalifikace pro týmy druhého sledu. Jak moc rád máte vy osobně souboje s podobnými soupeři?

Nejde o to, jestli mám takové zápasy rád. Prostě jde o kvalifikační utkání, z něhož se počítají tři body jako z každého jiného.

Reprezentace přiletěla k utkání už dva dny předem. Vyhovovala vám netradiční podoba soustředění?

Ano. Zvolený postup byl v pořádku. Měli jsme absolutní klid. Kolikrát je přesun den před utkáním hodně hektický. Alespoň si každý v pondělí přispal, jak chtěl. Regenerace byla po náročném utkání jako se Skotskem velmi důležitá.

Jak jste prožil pondělní den vy sám? Vyrazil jste se spoluhráči na prohlídku zámku? Nebo jste užíval klidu v hotelu umístěném prakticky v lese na kraji Vaduzu?

Až do tréninku jsem neopustil hotelový pokoj. Nejsem takový, že bych vydržel spát do deseti či jedenácti, tak dlouho jsem v posteli vážně nebyl. Ale prostě jsem si pěkně odpočinul. Do města jsem nebyl. Kluci šli stejně jenom k zámku. Nicméně znám sebe, svoje tělo. Hodinová procházka by mi dobře neudělala. Mně se líbí velký klid a maximálně mi vyhovuje.

Bude těžké se vyhecovat na zápas, když prostředí asi nebude úplně bouřlivé a tribuny šestitisícového stadiónu zaplněné?

Zdejší stadión je krásný. Třeba v San Marinu nebo v Andoře bylo vyloženě nefotbalové prostředí. Tady ve Vaduzu bude fajn hrát.

Zažil jste podobné zápasy s outsidery na klubové úrovni?

V Anglii s Arsenalem jsme hráli některé z pohárových utkání maximálně s druholigovým týmem. Ale v Německu ještě v Borusii Dortmund proběhlo pár střetů s třetiligovými týmy. A vzpomínky nemám moc dobré. Pokaždé jsme vypadli.

Reklama