Hlavní obsah

Čech zazářil v brance Chelsea chyceným lobem

LONDÝN

Přestože v sobotu po 502 minutách přišel o neprůstřelnost, příliš to českému fotbalovému brankáři Petru Čechovi nevadilo. Hlavně proto, že jeho Chelsea i tak zvítězila 2:1 nad Blackburnem. A Čech za inkasovaný gól nemohl, naopak znovu předvedl několik velmi dobrých zákroků a potvrdil, že je zpátky ve své vrcholné formě.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Brankář Chelsea Petr Čech při zákroku.

Článek

Opora české reprezentace zazářila především v úvodu zápasu. Senegalský útočník Mame Biram Diouf, který je v Blackburnu na hostování z Manchesteru City, se na hranici pokutového území dostal k míči a předvedl parádní lob přes vysunutého Čecha, který navíc lehce podklouzl. Nakonec se však dokázal natáhnout a konečky prstů míč usměrnil mimo tři tyče. Pro britská média se tento okamžik hned stal kandidátem na zákrok roku.

"Myslel jsem si, že na to už nedosáhnu. Noha mi podjela a viděl jsem, jak míč letí přese mě. Sebral jsem ale všechnu svou energii a povedlo se mi udělat vše perfektně tak, abych míč vyškrábl. Z toho zákroku jsem měl radost," řekl Čech pro oficiální web Chelsea.

Hned vzápětí vychytal i Benjaniho Mwaruwariho, útočník ze Zimbabwe se však o chvíli později přeci jen dočkal, když si naběhl na centr a trefil se přesně k Čechově tyči. "Proti Blackburnu se hraje špatně. Nakopnou míč dopředu a tam o něj bojují, odražené míče často získávají a vytvářejí si tak tlak. Je to nepříjemný soupeř, i proto si v úvodu zápasu vypracovali pár šancí. My ale ukázali svou sílu a charakter a zápas otočili," mínil Čech.

Podílel se i na vyrovnávcím gólu

A byl to právě on, kdo se podílel na vyrovnávacím gólu. Dlouhým výkopem našel volného Maloudu, ten hned nacentroval na Drogbu, který hlavou připravil gólovou pozici pro Anelku. "Byl to důležitý gól, protože Blackburn začínal nabírat na jistotě," řekl Čech, s tím, že jít do druhé půle za stavu 0:1 by bylo pro Chelsea mnohem těžší.

Takto bojovala o vítězný gól a ten přišel sedm minut před koncem z hlavy obránce Ivanoviče. "Branislav je v pokutovém území hodně silný a to se potvrdilo," chválil spoluhráče český gólman. "Máme v kabině skvělou atmosféru. Víme, že můžeme prohrát, ale nikdy se nechceme cítit jako poraženci. Bojujeme do posledních sekund, abychom zápas zvládli. A to jsme ukázali i proti Blackburnu. To z nás dělá tak dobrý tým. Je důležité vyhrávat, i když se vám herně tolik nedaří," míní Čech.

Doma branky nedostává

Mrzet ho tak mohlo jen to, že po 502 minutách znovu inkasoval. Stále se však může pyšnit tím, že na domácí půdě na Stamford Bridge v lize nedostal gól již osm zápasů v řadě. Naposledy ho překonal v březnu John Carew z Aston Villy. Od té doby doma nekapituloval 781 minut.

Nyní si přeje, aby Chelsea zvládla středeční zápas Ligy mistrů se Spartakem Moskva a s předstihem si tak zajistila postup do další fáze. "Pak budeme moci ve zbývajících zápasech šetřit naše klíčové hráče na důležité zápasy v lize. Blíží se období Vánoc, v němž se v anglické lize často rozhoduje o ambicích na titul. Potřebuje tedy mít jistotu v Lize mistrů, abychom se mohli plně soustředit na ligu," dodal Čech.

Reklama

Související témata: