Hlavní obsah

Eduardo gól proti "svému" Arsenalu neslavil, ale výhra jej těší

DONĚCK

Každý jiný fotbalista by se vítěznou branku proti Arsenalu v Lize mistrů bouřlivě slavil, ale když se to ve středu povedlo útočníkovi Šachtaru Doněck Eduardovi, hodně svoji radost tlumil.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Eduardo ještě v dresu Arsenalu.

Článek

Eduardo jako by nechtěl jitřit emoce a dráždit své bývalé spoluhráče, Arsenalu totiž bude do konce kariéry vděčný. Strávil zde tři roky a nezapomene na to, jaké péče se mu v klubu dostalo, když v ligovém utkání proti Birminghamu utrpěl otevřenou zlomeninu nohy a jeho kariéra visela na vlásku.

"Ale samozřejmě mě vítězství nad takovým týmem těší," prohlásil po utkání Eduardo. Sedmadvacetiletý forvard přišel do Doněcku z londýnského velkoklubu v létě, v konkurenci útočníků Arsenalu by zřejmě už tolik příležitostí nedostával.

Před dvěma týdny se svému bývalému klubu připomněl poprvé, když na Emirates Stadium gólem v závěru zmírnil debakl na 1:5 a v emotivním závěru si vychutnával ovace fanoušků Arsenalu. Ve středu měla jeho trefa pro "Kanonýry" horší následky, právě Eduardo totiž zápas rozhodl.

Chválil ho i kouč Wenger

"Moc mě netěší, že zrovna proti nám se mu tak střelecky daří, ale na druhou stranu je dobré vidět, že je zpátky a hraje na takové úrovni. Podal výborný výkon," chválil Eduarda kouč Arsenalu Arséne Wenger. "Je to pořád velký hráč, jeho přístup k fotbalu je fantastický. Když mám někomu z Doněcku přát gól, bude to Eduardo," dodal francouzský stratég, který hbitému útočníkovi v době jeho vážného zranění často dodával kuráž a sebevědomí.

Eduardo se mu ve středu odvděčil po svém: obranu Arsenalu pokořil, když si naběhl na zpětnou přihrávku a z deseti metrů z prvního dotyku poslal míč přesně k tyči. Hrdina okamžiku se ale nesnížil k teatrálním gestům, nadšení spoluhráči se k němu sice seběhli a těšili se z velkého obratu, ale Eduardo ani nezvedl ruce nad hlavu a pomalým krokem se vydal zpět k půlící čáře. Jako by Arsenalu chtěl vyjádřit respekt a úctu.

"Je strašně těžké otáčet zápas s Arsenalem. Mají skvělé protiútoky a my museli hodně riskovat, abychom alespoň vyrovnali. Nakonec jsme dali krásné dva góly," pochvaloval si spoluhráč českého reprezentanta Tomáše Hübschmana.

 V tabulce před Arsenalem

"Ukázalo se, že máme velký tým a je vidět, že v Šachtaru se věci vyvíjejí správným směrem," řekl Eduardo, jehož tým má po čtyřech zápasech v čele skupiny H na kontě devět bodů jako vedoucí Arsenal. Portugalská Braga ztrácí tři body a ještě se zapojí do hry o postup, poslední Partizan už nemá šanci ani na třetí místo, které zaručuje pokračování v Evropské lize.

Reklama