Hlavní obsah

Fotbalový trenér Zach skončí jako Lavičkův asistent v Sydney

SYDNEY/PRAHA

Fotbalový trenér Michal Zach skončí po dvou letech na konci května jako asistent Vítězslava Lavičky v Sydney a vrátí se do Česka. K rozhodnutí opustit angažmá v Austrálii ho prý vedly rodinné důvody. Po návratu domů by prý od další sezóny rád pokračoval v trénování, byť zatím s žádným klubem zatím není v kontaktu.

Foto: archiv

Trenéři australského FC Sydney Vítězslav Lavička (vpravo) a Michal Zach

Článek

Jednačtyřicetiletý trenér, který v minulé sezóně byl v Sydney u zisku titulu, cítil určitou rozpolcenost, když vedení Sydney FC a Lavičkovi oznámil, že tato sezóna bude v Austrálii jeho poslední. Zach se ale prý už rozhodl na konci října a jeho stanovisko je definitivní.

"Byl jsem rozpolcený. Práce v Sydney je nesmírně zajímavá, obohatila mě, protože být v takovém klubu je pocta. Ale vím, že kdybych tady pokračoval i třetí sezónu, tak by to kvůli rodině nebylo optimální řešení," uvedl Zach, který se letos na jaře s Lavičkou radoval z vítězství v základní části australské ligy a následně i z triumfu v play off. "To bylo nezapomenutelné," uvedl Zach.

V květnu se tak v Sydney rozpadne trenérský tandem Lavička - Zach, který spolu už v roce 2006 zažil oslavy mistrovského titulu v Liberci a pak byl i ve Spartě nebo u reprezentační jednadvacítky. Lavička naopak přemýšlí o tom, že v Sydney setrvá i další sezónu.

 Léta bez manželky

Zach ze Sydney odchází proto, že od léta v Austrálii byl pouze s dcerou, která tam studuje víceleté gymnázium, zatímco manželka a syn se po ročním pobytu u "protinožců" museli vrátit do Česka. "Kdybych tady byl i další sezónu, to odloučení by už bylo moc dlouhé. Takhle jsme odloučení a není to jednoduché. Synovi bude brzy šestnáct let a také potřebuje, abychom byli pohromadě," uvedl Zach.

Lavička prý jeho krok respektoval. "Víťa (Lavička) chtěl, aby náš realizační tým, v němž to celkově klapalo bezvadně, zůstal pohromadě. Ale nijak mě nelámal. Sám ví, jaké je to být na nějaký čas sám na druhé straně zeměkoule. I on chápe, že rodina je v takových případech na prvním místě," řekl Zach, který v české lize jako hlavní kouč v sezóně 2007/08 vedl Liberec a Bohemians 1905 v patnácti zápasech a Pražany pak neuchránil od sestupu z nejvyšší soutěže.

Ze Sydney si prý odveze spoustu neocenitelných zkušeností. "Zažil jsem jiný přístup a pojetí filozofie fotbalu, i po lidské stránce Austrálie člověka velmi výrazně ovlivní, naučil jsem se třeba dobře řeč. A velká zkušenost to byla i pro celou rodinu, i kvůli tomu současnému odloučení. Nikdy jsme nic podobného nezažili," řekl Zach.

Jeho povinnosti v Sydney ale ještě zdaleka nekončí. Do konce základní části A League zbývá 11 kol, Lavička se Zachem chtějí mužstvo pozvednout ze současné deváté pozice a dovést jej mezi nejlepší šestku, kterou pak čeká boj v play off o titul. V květnu se Sydney ještě představí coby australský šampion v asijské Lize mistrů a pak se Zach s mužstvem rozloučí.

Sám ale chce co nejrychleji v Česku naskočit zase do fotbalového kolotoče. Dění v tuzemských soutěžích prý pozorně sleduje i během angažmá v Sydney. "Jsem plný energie. Rád bych tam pokračoval," prohlásil Zach.

S žádným z klubů ale podle svých slov v kontaktu není, i proto, že o jeho chystaném konci v Sydney zatím věděli jen jeho nejbližší. "Do konce května je času dost, ale vím, že to také rychle letí. Když se nějaká šance naskytne, budu za ni moc rád. Nemám důvod k žádnému pauzírování a vysedávání doma," dodal Zach.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín