Hlavní obsah

Olomouc porazila Zlaté Moravce a vyhrála Tipsport ligu

Fotbalisté Sigmy Olomouc vyhráli 14. ročník zimní Tipsport ligy. Hanáci v dnešním finále v Edenu porazili šestý celek slovenské ligy Zlaté Moravce po brankách Hály, Schulmeistra a Doležala 3:1 a vylepšili druhé místo z loňského roku. Za výhru v turnaji získali odměnu ve výši 300 tisíc korun, soupeř obdržel polovinu částky.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zleva fotbalisté Jablonce Tomáš Jablonský a Milan Vukovič a Mario Lamešič z Ústí při nedělním souboji v pražském Edenu.

Článek

Olomoucký kouč Zdeněk Psotka nasadil stejně jako v sobotním semifinále hlavně mladé hráče, ale na výkonu Sigmy to znovu nebylo nijak patrné. Hanáci od úvodu dělali soupeři svým typickým běhavým kombinačním fotbalem obrovské problémy a za úvodní poločas si vytvořili nejméně čtyři velké šance. Ujala se až ta ze závěru první půle, kdy Hála hlavou doklepl míč do prázdné branky po Doležalově pokusu do břevna.

Po pauze Sigma pokračovala v nátlakové hře a během dvou minut definitivně rozhodla. Agilní Doležal nejprve připravil gól pro Schulmeistra a pak sám přidal z náběhu třetí gól. Hanáci tak vylepšili umístění z loňského ročníku, ve kterém obsadili po finálové porážce s dalším slovenským celkem Žilinou druhé místo. Nic na tom nezměnila ani Nátherova korigující trefa z penalty.

Kouč Psotka si opět pochvaloval výkony mladých hráčů. "V prvním poločase jsme byli velmi dobře organizovaní v defenzivě, chodili jsme do brejků a měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili. Ve druhé půli přidaly Zlaté Moravce na důrazu a utkání bylo více než vyrovnané. Jsem rád, že se nikdo vážně nezranil a zvládli jsme to vítězně," uvedl Psotka na tiskové konferenci.

Přivítal by, kdyby české týmy hrály proti slovenským častěji. "Hodně se teď probírala společná liga. Nemyslím si, že by to musela být úplně federální liga, ale zpestření pomocí nějakého poháru nebo turnaje by nebylo na škodu," navrhl Psotka. "Když přijede jakékoliv slovenské mužstvo k nám, chce se předvést. Pořád se předestírá, že český fotbal je lepší, tak nám vždy chtějí dokázat, že to není pravda," našel Psotka možný důvod, proč se v Tipsport lize stále více daří slovenským týmům.

I jeho protějšek Juraj Jarábek by případnou společnou soutěž kvitoval. "Všichni vzpomínáme na ty československé federální časy. Ta návštěvnost u nás na Slovensku by byla daleko větší, ale bohužel zatím nesplňujeme infrastrukturu, stadiony. Je to hudba budoucnosti, ale já jsem pro, určitě by to bylo přínosem," řekl Jarábek.

Jablonec je třetí

Fotbalisté Jablonce porazili v utkání o třetí místo v zimní Tipsport lize Ústí nad Labem hladce 3:0. Ráz zápasu v pražském Edenu určila už druhá minuta, kdy poslal Baumit do vedení Vaněk, další góly přidali po pauze Zábojník a Vošahlík. Jablonečtí získali za třetí příčku odměnu 100 tisíc korun, poražený tým polovinu.

Oba týmy si z utkání odnesly šrámy - Jablonec už v průběhu první půle stáhl zraněného Anese Haurdiče, Ústeckým se pak v závěru zranil Mario Lamešic a poslední tým prvoligové tabulky musel dohrávat v deseti. "Lamešic má něco s kolenem, ale teď nedokážu říct, jak je to vážné," řekl po zápase ústecký trenér Svatopluk Habanec.

K výkonu svého týmu měl značné výhrady. "Jsem trošku zklamaný z některých jednotlivců, těch nepřesností bylo přespříliš. Budeme muset zapracovat na tom, abychom do sestavy dostali některé posily, ať už z Teplic nebo z jiných klubů," naznačil Habanec, že by rád přivedl do týmu před jarní sezónou ještě další nové tváře.

Podle jabloneckého kouče Františka Komňackého si někteří jeho hráči stěžovali na drobné zdravotní problémy. "Drsek, Piták a Michálek dnes nemohli nastoupit, v první půli odešel Haurdič, který má něco se svalem. V poločase si stěžovali další, takže jsem musel stáhnout Vaňka, Jarolíma a Eliáše," uvedl Komňacký.

Komplikace s hotelem je nasměrovaly do Turecka

Nikoho z hráčů by však zranění nemělo připravit o soustředění v Antalyi, kam Jablonec zamíří za týden. Původně měl tým jet na Kypr, ale kvůli komplikacím s hotelem nakonec odletí do Turecka.

Zimní fotbalová Tipsport liga - finále (Praha-Eden):
FC Zlaté Moravce - Sigma Olomouc 1:3 (0:1)
Branky: 57. Náther z pen. - 44. Hála, 51. Schulmeister, 53. Doležal. Rozhodčí: Kovařík.Olomouc: Drobisz - Hála (54. Janotka), Murin, Škerle, Machalický - Hořava, Bajer (52. Rossi) - Přikryl, Pospíšil (71. Navrátil), Tomeček (46. Schulmeister) - Doležal (79. Koutný). Trenér: Psotka.
FK Baumit Jablonec - FK Ústí nad Labem 3:0 (1:0)
Branky: 2. Vaněk, 48. Zábojník, 79. Vošahlík.

Reklama

Související témata: