Hlavní obsah

UEFA potrestá anglický a turecký fotbalový svaz

Evropská fotbalová unie (UEFA) se rozhodla vyvodit důsledky ze šarvátky, která se odehrála o přestávce kvalifikačního utkání mezi Tureckem a Anglií na začátku října. Potrestáni však nebudou samotní aktéři strkanice, ale národní fotbalové svazy.

Foto: ČTK

David Beckham (v bílém) byl jedním z protagonistů šarvátky v Istanbulu.

Článek

UEFA pečlivě prostudovala záběry kamer, které zachytily situaci v přístupovém tunelu na stadiónu a rozhodla se pozvat zástupce obou svazů ke slyšení. "Na základě materiálů, které jsme shlédli, stejně jako díky výpovědím svědků, uvažujeme o udělení pokuty fotbalovým svazům Turecka a Anglie," řekl mluvčí unie britské BBC.

Nepotvrdily se tak spekulace, podle kterých by sankcí mohlo být vyloučení z evropského šampionátu. Slyšení se uskuteční 30. října.

Alpay se vysmál Beckhamovi

Na horké půdě v Istanbulu vzplály vášně poté, co během první půle neproměnil David Beckham penaltu a domácí Alpay přímo na hřišti nevybíravým způsobem okomentoval soupeřův neúspěch.

Při odchodu do šaten po skončení prvního poločasu se pak do sebe někteří hráči obou mužstev pustili. Záběry neprokázaly pěstní bitku, nicméně Heskey, Cole, Campbell a James jsou na videu jasně vidět, jak se sápou po tureckých hráčích.

Provinili se i domácí fanoušci

Situaci se snažil uklidnit sudí Pierluigi Collina, který navíc vyzval Beckhama a Alpaye k návštěve ve své kabině. Co se za zavřenými dveřmi dělo se zatím neví, obecně se soudí, že italský rozhodčí oběma pohrozil vyloučením.

Bezbranková remíza v Istanbulu přinesla Anglii přímý postup na závěrečný turnaj v Portugalsku. Turci, jimž patří v 7. kvalifikační skupině druhá příčka, se utkají v listopadové baráži s Lotyšskem.

UEFA po zápasu každopádně uvažovala o potrestání tureckého svazu kvůli chování fanoušků. Ti během utkání odpalovali pyrotechniku a vhazovali na hřiště předměty.

Reklama

Související témata: