Hlavní obsah

Před pěti lety na Rooneyho v Gelsenkirchenu plivali, teď ho vynášejí do nebes

GELSENKIRCHEN

Klíčovou postavou Manchesteru United v úvodním semifinálovém duelu Ligy mistrů na stadiónu fotbalistů Schalke byl útočník Wayne Rooney, který zařídil při výhře 2:0 oba góly. Výrazně si tak vylepšil vzpomínky na Schalke Arenu v Gelsenkirchenu, kde během MS 2006 prožil svůj zatím asi nejhorší okamžik kariéry. Dostal červenou kartu a podepsal se tak pod vyřazení Anglie ve čtvrtfinále s Portugalskem. Britští fanoušci ho tenkrát vyprovodili ze hřiště plivanci a pískotem.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Wayne Rooney se raduje z gólu do sítě Schalke.

Článek

Běžela 62. minuta, když Rooney v souboji šlápl na Ricarda Carvalha. Portugalci v čele s Cristianem Ronaldem následně rozpoutali vlnu protestů a výsledkem byla červená karta v ruce argentinského sudího Horacia Elizonda. Rooney tak oslabil Anglii, která následně prohrála na pokutové kopy a se šampionátem se rozloučila. Rooney se dostal pod palbu kritiky médií a ještě několik týdnů poté plnil titulky novin.

Jeho jméno se tučně objevuje v titulcích i po úterním souboji se Schalke, tentokrát však v pozitivním smyslu. Pětadvacetiletý útočník totiž nejprve parádní uličkou připravil gól pro Ryana Giggse a o tři minuty později sám zvýšil na konečných 2:0.

"Jsem spokojený jak z výkonu, tak hlavně z výsledku. Dnes jsme hráli opravdu dobře," řekl pro Sky Sports Rooney, který se však odmítl vrátit k osudnému momentu z MS 2006. "Pro nás je hlavní současnost. Těší mě, že jsme se dokázali oklepat z prvního poločasu, kdy jsme zahodili řadu šancí, a nakonec jsme ty dva góly dali. A to i přesto, že jejich brankář byl fantastický," pochválil Manuela Neuera.

Před odvetou však varuje před podceněním. "Je to velmi dobrý výsledek, ale Schalke je velmi dobrý tým. Vždyť na půdě Interu vyhrál 5:2. Musíme si tedy dát pozor a předvést profesionální výkon. Postoupit do finále ve Wembley by bylo moc hezké," dodal Rooney.

Přirovnal ho k Platinimu 

Za svůj výkon sklízel jen slova chvály. Bývalý obránce Arsenalu Martin Keown ho dokonce přirovnal k francouzské ikoně a současnému prezidentovi UEFA Michelu Platinimu. "Rooney mi v úterý hrozně připomínal Platiniho. Byl opravdu tak dobrý jako on. Způsob, jak rozdával míč po hřišti a jak dirigoval hru, byl senzační. Jeho inteligence a hledání prostoru skvěle pasuje k rychlosti Javiera Hernándeze," míní Keown.

Podle něj Rooneymu nejvíce pasuje role tvůrce hry. "Potřebuje hrát stažený za typickým útočníkem. To mu sedí. Trenér Ferguson si zaslouží uznání za to, že mu našel jeho pozici. Teď je potěšení sledovat Rooneyho hru," dodal.

Ferguson: Wayne byl skvělý, ale Giggs je Giggs

Trenér United Alex Ferguson rovněž chválil Rooneyho, více však upozorňoval na výkon veterána Giggse. Ten dal gól ve věku 37 let, čtyř měsíců a 26 dnů a stal se tak nejstarším hráčem, který kdy v Lize mistrů skóroval.

"Ryan je neuvěřitelný. V jeho věku by se dalo čekat, že bude ztrácet kondici, ale on vydrží celé utkání v plném tempu. Přál bych si, aby za nás hrál dalších deset let," prohlásil Ferguson.

Reklama

Související témata: