Hlavní obsah

Policie zahájí trestní řízení nejméně se sedmi výtržníky z Edenu

PRAHA

Policie zahájí trestní řízení nejméně se sedmi fotbalovými výtržníky, kteří porušili zákon v souvislosti se čtvrtečním pohárovým utkáním mezi Slavií a Olomoucí v pražském Edenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté pacifikují jednoho z fanoušků Slavie při protestech v Edenu.

Článek

Policie již dříve zadržela tři lidi, dva z toho jsou podezřelí z trestných činů, jeden z přestupku. U dalších nejméně pěti výtržníků zná policie jejich totožnost a v dohledné době s nimi zahájí trestní řízení, popřípadě je začne i trestně stíhat. Informovala o tom v pátek mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Jednomu hrozí až dva roky vězení 

Policie vyhodnocuje několik desítek hodin kamerových záznamů ze stadiónu, svých, ale i z kamer televizních štábů. Jeden ze zadržených je podezřelý ze spáchání trestného činu výtržnictví a poškozování cizí věci a hrozí mu až dvouleté vězení. Druhý je podezřelý ze spáchání násilí proti úřední osobě, jednání třetího kvalifikovali policisté jako přestupek, a proto případ postoupili správnímu orgánu. Podle policie je však velmi pravděpodobné, že se okruh podezřelých ještě rozšíří.

"Zákrok policie vyhodnotila jako oprávněný a naprosto adekvátní," sdělila Miklíková. Policie se snažila postupovat nenásilně a zaměřovala se na vytlačení lidí ze stadiónu. Rázně podle mluvčí zakročila až v okamžiku, kdy výtržníci poškozovali zařízení stadiónu a útočili na policisty.

Škoda 300 tisíc

"Nezaznamenali jsme ani žádné zranění," dodala Miklíková. Škodu policisté předběžně vyčíslili na 300.000 korun.

Podle majitele stadiónu společnosti E-Side jsou škody předběžně stanoveny na 200.000 korun. Jde především o tvrzená skla ve skyboxech v prvním patře, kudy se fanoušci pokusili dostat do útrob stadiónu. "Skla však nelze vyměnit hned, protože jsou na objednávku. Chvíli to potrvá. Škody jsou ale takové, že nevadí funkčnosti stadiónu," řekl ředitel společnosti Pavel Kuka. Další nájemce Bohemians 1905 tak může v neděli v Synot Tip Areně přivítat v ligovém utkání Olomouc.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň