Hlavní obsah

Kouč Realu Mourinho dostal od UEFA trest na pět zápasů

NYON

Trenér fotbalistů Realu Madrid José Mourinho nesmí na lavičku v příštích třech zápasech evropských pohárů. Disciplinární komise UEFA ho potrestala za chování a výroky při úvodním semifinálovém duelu Ligy mistrů s Barcelonou celkem na pět zápasů, jeden duel z trestu si už odpykal v odvetě semifinále, další zápas má s podmínkou na tři roky. Real se proti trestu odvolal.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Trenér Realu Madrid José Mourinho během zápasu s Barcelonou.

Článek

Real v úvodním semifinále podlehl Barceloně 0:2, zápas dohrával bez vyloučeného Pepého. Mourinho byl již během utkání vykázán z lavičky na tribunu, když ironicky zatleskal sudím. Po zápasu se portugalský kouč pustil do tvrdé kritiky sudích a naznačil, že Barceloně nadržuje i UEFA.

Miliónová pokuta 

Na Mourinha kvůli tomu podala Barcelona oficiální stížnost, kterou sice UEFA zamítla, ale disciplinární komise dnes Portugalce potrestala. Udělila také pokutu 50 tisíc eur (asi 1,2 miliónu korun). Dalších 20 tisíc eur musí zaplatit Real Madrid za chování svých fanoušků.

Jednozápasový trest obdržel i obránce Realu Pepé, který si ho odseděl již v semifinále. Náhradní brankář Barcelony José Pinto, který byl vyloučen v poločase úvodního semifinále za strkanici před odchodem do šaten, dostal trest na tři utkání. Nebude tak k dispozici ani ve finále Ligy mistrů 28. května s Manchesterem United.

Krátce po oznámení trestu Real v prohlášení uvedl, že se proti rozhodnutí disciplinární komise odvolává. "Náš trenér nedostal plné právo se bránit a vysvětlit svá vyjádření," konstatoval španělský klub. Odvolala se i Barcelona proti trestu pro brankáře Pinta.

Již dříve se Real odvolal proti zamítnutí své žádosti, aby disciplinární komise rovněž prošetřila chování hráčů Barcelony Alvése, Pedra a Busquetse, který prý rasisticky urážel madridského beka Marcela. Obě odvolání prošetří disciplinární komise na svém dalším zasedání 16. května.

Mourinho se může odvolat také ke sportovní arbitráži CAS.

Pro Mourinha je to třetí trest od UEFA v kariéře. Loni v listopadu byl potrestán za to, že navedl Sergia Ramose a Xabiho Alonsa, aby se nechali v závěru utkání skupiny Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam za rozhodnutého stavu 4:0 po druhé žluté kartě za zdržování vyloučit. Původně dostal trest na dvě utkání, který byl dodatečně snížen na polovinu.

Poprvé potrestán byl v roce 2005 ještě jako trenér Chelsea, když po osmifinále Ligy mistrů s Barcelonou obvinil sudího Anderse Friska, že byl domluven s koučem Katalánců Frankem Rijkaardem. Tehdy byl potrestán na dvě utkání.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň