Hlavní obsah

Nebudu nikomu dávat polibek smrti, odmítá Hašek favorizovat svého nástupce

Fotbal už se trochu otřásl ze šoku, který mu svou melodramatickou abdikací na nedělní valné hromadě Ivan Hašek způsobil, když po dvou letech uprostřed volebního období abdikoval na funkci předsedy. Zatímco expředseda prchá do Emirátů trénovat svůj někdejší klub Al Ahlí, hledá a hledat se bude jeho nástupce. „Nerad bych někomu dával polibek smrti a vyslovoval nějaké jméno,“ odmítá Hašek favorizovat svého nástupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zamyšlený Ivan Hašek odcházející po dvou letech z českého fotbalu.

Článek

Když jste před rovným tuctem let jako generální sekretář a ředitel reprezentace prchal tehdejšímu předsedovi svazu Chvalovskému ze Strahova na Letnou, prohlásil jste, že cítíte trenérem a nikoli funkcionářem. Teď jste zase dva roky funkcionařil a utekl jste opět k trenéřině. Opravdu poslední prohlédnutí, že bafuňářem nejste?

Já byl trochu jiný funkcionář. Dočasný a z povinnosti k tomu.

Proč z povinnosti?

Protože jsem chtěl ukázat, že fotbal se dá dělat transparentně. Protože po neúspěšných, byť na třikrát opakovaných volbách před šesti lety, se na mě nabalovala spousta lidí, kteří mně vyjadřovali podporu, a já cítil povinnost jít do voleb zase. Abych dokázal, že fotbal patří všem a nikoli jen úzké skupině lidí, která ho zprivatizovala.

Ušlechtilé ideály, ale opravdu myslíte, že se vám je podařilo během dvou let naplnit? Že ti, které jste ze Strahova odstranil, abyste namísto nich přivedl lidi své, se nepokusí o comeback?

Rozhodně by nebylo dobře, aby se někdo z minulého vedení pokusil dostat znovu do vedení svazu. Zůstalo dost lidí, kteří jsou schopni na předchozí dvouletou práci navázat, pokračovat v ní a třeba dořešit věci, jež jsme my nevyřešili.

Ivan Hašek v momentě, kdy oznamoval rezignaci na valné hromadě.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Mohli to mít jednodušší, kdybyste zůstal. Mandát jste měl přece na čtyři roky!

Jenže já se před dvěma lety v Emirátech dohodl, že mám povinnosti doma a musím se vrátit. A zároveň jsem slíbil, že po dvou letech zase přijdu do Al Ahlí jako trenér. Dodržel jsem slovo, i když při výměně trenérů v klubu jsem dostával opakované nabídky, abych se vrátil dřív. Soustavně jsem je odmítal.

Jenže se šejky z Emirátů jste si určitě neplácl v den nedělní valné hromady...

To ne, na podmínkách smlouvy jsme se domluvili už před tři čtvrtě rokem.

Takže smlouvu jste podepisoval v době, kdy jste byl pořád ve funkci předsedy svazu?

To ano, před dvěma třemi měsíci v Dubaji. Ale drželi jsme podepsanou smlouvu v tajnosti. Až do poslední chvíle.

Vy jste tedy měl podepsanou trenérskou smlouvu v Emirátech, a přesto jste kandidoval za český fotbal do výkonného výboru UEFA? Pomineme-li delegáty nedělní valné hromady, kteří se cítili vaši abdikací podvedeni, zmiňovanou kandidaturu jako podraz nevnímáte?

Udělal jsem si analýzu a věděl, že mám na zvolení minimální šanci. Tak na jedno procento. Přitom jsem ale cítil, že povinností každého předsedy je ucházet se o členství v exekutivě UEFA. Sám jsem za své zvolení nijak neloboval a těm, kteří to dělali za mě, se omlouvám.

Po podpisu smlouvy zavládla spokojenost patrná jak z tváří představitelů klubu Al Ahlí, tak i expředsedy českého fotbalu a teď už zase trenéra Ivana Haška. foto: http://www.alahliclub.ae

Mluvíte o nulové šanci, jenže vy jste nakonec dostal 17 hlasů a jen devět tudíž chybělo, abyste byl zvolen. V případě zvolení do exekutivy UEFA byste na funkci předsedy rovněž rezignoval?

Ano, i když by to bylo mnohem těžší. Už teď není vysvětlování jednoduché.

Takže nejen doma, ale i v zahraničí vnímají váš odchod do Emirátů jako podraz?

Nevím, jestli UEFA vnímá mou abdikaci jako podraz. Nikdo mně to neřekl, spíše jsem slyšel, že mě chápou.

Protože funkcionářem jste nikdy nebyl, nejste a nebudete? Protože jste podruhé do stejné řeky neměl vstupovat? Protože teď litujete, že jste se nechal umluvit, abyste do voleb o předsednické křeslo znovu šel?

Ne, zkušeností, jež jsem získal, rozhodně nelituji. Poznal jsem spoustu věcí, jak fotbal funguje, dokázal jsem, že se dá dělat transparentně, i když se mluvilo a psalo o tom, že jsem loutkou či kašpárkem v rukou jiných.

A nebyl?

V žádné zájmové skupině – ať již finanční či mediální – jsem nefiguroval, jednal jsem vždy za fotbal.

Ani loutkou v rukou všemocného majitele Sazky Hušáka?

Pan Hušák byl a je ve sportovním dění natolik aktivní, že i já jako předseda fotbalu se s ním stýkal. Prodali jsme Sazce televizní práva na fotbal a profitovali jsme na tom částkou o čtyřicet milionů vyšší, než naši předchůdci, dohodli jsme s ní prodej vstupenek přes šest a půl tisíc terminálů, které tato společnost vlastnila. Každý fanoušek si na nich mohl koupit lístek a nikdo nás nemohl obviňovat, že se vstupenkami na Strahově čachrujeme.

Nejde jen o byznys mezi fotbalem a Sazkou, ale o vaše osobní propojení...

Mám snad reagovat na pomluvy, že mě platila Sazka?! Proti fámám a utajeným zdrojům se těžko bojuje. Zvláště, když v tomto státě si může každý napsat cokoli, aniž by za to nesl odpovědnost. Jsem ochoten diskutovat, přiveďte svědky, přineste důkazy.

Předseda FIFA Sepp Blatter (vlevo) a předseda ČMFS Ivan Hašekfoto: Právo/Jan Handrejch

Takže vylučujete spekulace, že by váš úprk do Emirátů souvisel s pádem Sazky?

A neřekl jsem to snad jasně? Nebyl jsem se Sazkou nijak vázán. A když se ve výkonném výboru ČSTV hlasovalo o jejím osudu či otázkách s ní spojených, zdržoval jsem se většinou hlasování, protože jsem nevěděl, na jakou stranu se přidat. Ta situace je natolik složitá, že ani největší finančníci to nevědí.

Teď ovšem nastává velice složitá situace i v českém fotbale, který si musí najít vašeho nástupce...

Dva roky šel fotbal jasnou a transparentní cestou, takže věřím, že k žádné destabilizaci nedojde.

Jenže teď nastává období bezvládí, jež bude trvat celé tři měsíce do mimořádné valné hromady.

I tři měsíce bezvládí stojí za to, že jedna skupina lidí už neovládá český fotbal.

Mohl jste mu předejít, kdybyste nachystal a třeba právě nedělní valné hromadě doporučil svého nástupce.

To nešlo, dopředu jsem nikomu nemohl říci, že končím. Zavládla by okamžitě panika a destabilizace.

Předseda Ivan Hašek (vlevo)  a jeho místopředseda Jindřich Rajchl na Valné hromadě ČMFS.foto: Právo/Petr Hloušek

Pár lidí kolem ale o vašem úmyslu vědělo...

Místopředseda Rajchl, trenér reprezentace Bílek a její manažer Šmicer. Jinak nikdo. Uznávám, bylo mi trapně.

Protože jste je podvedl a oni teď nemohou věřit nikomu a ničemu?

To si nemyslím, ale názory jim brát nemohu. Stanovy přece neschvalovali kvůli Haškovi, ale fotbalu. Kvůli tomu, aby měl jasná pravidla, která se teď budou těžce měnit, takže fotbal se nemůže vydat cestou nazpátek do minulosti.

Záležet bude všem i na tom, kdo ho povede... Doporučil jste – byť třeba podle svých zvyklostí zase tajně – svého nástupce?

Nerad bych někomu dával polibek smrti a vyslovoval nějaké jméno.

Odmyslete si polibek a zkuste to...

Lidé ze současného výkonného výboru, místopředsedové, nebo třeba Karel Poborský, protože na ně je spolehnutí. Anebo přijde někdo zvenčí. Já osobně myslel na bývalého ministra financí Eduarda Janotu, chystal jsem se ho oslovit, jenže jeho smrt mě předběhla.

Nikdo z vládnoucí garnitury se ke kandidatuře na předsedu zatím nevyjádřil, zato jablonecký boss Pelta se už hlásí.

Nechci nikoho shazovat, ani podporovat. Pokud někdo naváže na práci, která se za dva roky udělala, neměl by fotbal strádat. Pelta musí svou kandidaturu zvážit sám. Je to nesporně jeden z nejschopnějších a nejpracovitějších lidí v našem fotbale.

Když mluvíte o lidech zvenčí, co takhle někdejší předseda svazu František Chvalovský. V úterý byl sice odsouzen za úvěrové podvody na deset let, ale rozsudek není pravomocný a on se navíc odvolal...

Chvalovský prohlásil, že se nebude do fotbalu vracet a nemá jakýkoli zájem.

A co jeho obhájce u soudu a váš místopředseda  a nnejbližší spoluzpracovník Jindřich Rajchl?

I to je jedna z možností, i když neříkám, zda je tím pravým, protože možností je víc.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava