Hlavní obsah

Přijeli jsme uhrát výsledek, který nám přiblíží postup, slíbil za Spartu Matějovský

Karel FeltSport.czPrávo

V podvečer dnes povede Marek Matějovský fotbalisty Sparty v rumunském městě Piatra Neamt proti Vaslui v prvním utkání play off Evropské ligy. „Jde o hodně a my jsme přijeli uhrát takový výsledek, který nám umožní odehrát za týden odvetu na Letné v klidu, abychom na jejím konci mohli oslavit postup," přál si tvůrce hry Pražanů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Marek Matějovský (vlevo) odehrává míč před Raulem Meirelesem z Liverpoolu.

Článek

Sparta začala podzim výborně, má formu. S jakým cílem jdete do boje s Vaslují?

Především chceme uhrát co nejlepší výsledek pro odvetu, abychom doma měli co největší šanci postoupit do základní skupiny. To je náš první podzimní úkol.

Jakým fotbalem toho budete chtít dosáhnout?

Velice účelným, abychom měli hru co nejvíc pod kontrolou a eliminovali přednosti soupeře. Samozřejmě budeme chtít také dát co nejvíc branek a co nejméně dostat, nejlépe žádnou.

Znáte dobře Vaslui, s níž jste se utkali už v letní přípravě?

Ty dva zápasy nelze srovnávat. My jsme nehráli v současné sestavě a oni také ne, těžko se z toho dá něco vyčíst. Snad jen zhruba víme, jakým stylem hrají. Čerstvé informace o soupeři samozřejmě máme. Jsou rychlí, techničtí, ale v taktice bychom měli mít navrch. Hlavně musíme hrát zodpovědně, nic nepodcenit.

V čem tedy mohou být domácí nebezpeční?

Mají dobré individuality, technicky vybavené. Stahují hráče třeba z Jižní Ameriky, kteří se neprosadili ve velkých klubech, ale kvalitu mají. Týmové pojetí jim ale chybí.

Zatím máte formu, Sparta vyhrává...

Podstatné je to, že Sparta vyhrává. Když to takhle bude pokračovat, budu ještě spokojenější. Když se mužstvu nedaří a nemá výsledky, pak i dobrý výkon jednoho hráče zanikne. A naopak, když se mužstvu daří, jde nahoru i výkonnost všech. Ve Spartě se všechno měří především výsledky, což je vzhledem k tradici klubu logické.

Víte, že nehrajete ve Vaslui?

Ano, ale jméno města jsem si nezapamatoval (Piatra Neamt, pozn. autora). Je to asi šedesát kilometrů od místa, kde budeme bydlet. Není podstatné, kde hrajeme, ale jak tam uspějeme. Ta dálka není tak velká, je to asi stejné, jako když jedeme třeba do Mladé Boleslavi. Problém to může být spíš pro Vaslui, že nehraje doma.

Loni si Sparta pokazila začátek podzimu a především možnost postupu do Ligy mistrů nedisciplinovaným chováním a zbytečnými kartami. Budete si i na tohle dávat pozor?

Určitě, to už jsme dokázali v dvojutkání se Sarajevem. Jde nám o hodně. V Evropských pohárech prostě není místo na nějaké excesy. Minulý rok pro nás byl v tomto směru velkým ponaučením. Mně se ten zápas s Poznaní, kdy jsem byl vyloučený, pořád vrací. Byla to hloupost. To se nesmí opakovat.

Sledoval jste úterní zápas Plzně v Kodani?

Viděl jsem jen část a říkal jsem si, že těch 3:1 pro nás bych v Rumunsku také bral.

Reklama

Související témata: