Hlavní obsah

Titul z fotbalového MS dvacítek získá Brazílie, nebo Portugalsko

Ve finále mistrovství světa fotbalistů do 20 let v Kolumbii se utkají Brazílie a Portugalsko. Oba výběry vyhrály středeční semifinálové bitvy 2:0 - Jihoameričané dvěma brankami v závěru vyřadili Mexiko, v duelu evropských týmů neuspěla Francie.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Brazilec Henrique se raduje z gólu, který mladé "kanárky" posunul do finále.

Článek

Brazílie si zopakuje finálovou účast z roku 2009, kdy prohrála zápas o titul s Ghanou na penalty. "Kanárci" budou hrát o pátý titul, naposledy zvítězili v roce 2003. Do finále je posunul Henrique, který vstřelil dva slepené góly v závěrečné desetiminutovce a s pěti zásahy se nyní dělí o první místo v tabulce střelců se Španělem Álvarem Vázquezem.

Portugalci naopak rozhodli semifinálový zápas už před přestávkou brankami Danila a Nelsona Oliveiry, který zvýšil z penalty. Také mladí Portugalci už mají ve sbírce zlaté medaile z MS v této věkové kategorii. V titul proměnili obě své finálové účasti v letech 1989 a 1991, kdy je ke zlatu dovedli například Luis Figo, Rui Costa či Joao Pinto po penaltovém rozstřelu právě proti Brazílii. Ještě v dalším ročníku přidali bronz, od té doby v závěrečných bojích chyběli.

Jihoevropané ještě neinkasovali

Na letošním turnaji ale Portugalci ještě v žádném z šesti zápasů neinkasovali, na čemž má zásluhu vedle disciplinované defenzivy i brankář Mika. Šampionát zahájili bezbrankovou remízou s Uruguayí, ale pak si shodně 1:0 poradili s Kamerunem, Novým Zélandem a v osmifinále s Guatemalou. Do semifinále prošli po další bezbrankové remíze a penaltovém rozstřelu s Argentinou. Tým s nejlepší obranou šampionátu nyní v boji o titul čeká konfrontace s nejproduktivnějším celkem turnaje - Brazilci už nastříleli 15 gólů.

Finálový zápas se odehraje v sobotu v kolumbijské metropoli Bogotě, předcházet mu bude utkání o bronz.

Mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let v Kolumbii - semifinále:
Portugalsko - Francie 2:0 (2:0)
Branky: 9. Danilo, 40. N. Oliveira z pen.
Brazílie - Mexiko 2:0 (0:0)
Branky: 80 a 84. Henrique.

Reklama

Související témata: