Hlavní obsah

Košťál chce být šéfem českého fotbalu

PRAHA

"Pokud budu osloven, budu kandidovat na post předsedy Českomoravského fotbalového svazu," potvrdil s více než ročním předstihem prezident Sparty Vlastimil Košťál. Valná hromada, na níž bude nový šéf zvolen, se ale koná až na jaře roku 2005.

Foto: Archiv

Prezident Sparty Vlastimil Košťál.

Článek

Košťál přiznal, že se mu myšlenka kandidovat na funkci, kterou nyní vykonává Jan Obst, honí hlavou již delší čas. Se svým záměrem vládnout nejsilnějšímu sportovnímu odvětví v zemi se však rozhodl jít ven až ve chvíli, kdy byl osloven. "Rozhodl jsem se, že když budu navržen a již jsem byl osloven z různých stran, tak na funkci budu kandidovat v roce 2005 na řádné valné hromadě," řekl ČTK Košťál.

Už se prý začal připravovat na to, aby byl skutečně nejvhodnějším kandidátem. "Seznamuji se postupně se vším, co se ve fotbalovém hnutí odehrává. Musím získat řadu zkušeností s tím, jaké potíže nejvíce lidi trápí," vysvětloval Košťál, že se nehodlá zaměřit pouze na oblast profesionálního fotbalu.

"Z něho mám však podle mého za pět let ve Spartě a později z národního týmu dostatek zkušeností," uvedl muž, který působí jako šéf reprezentace od chvíle, co ji trénuje Karel Brückner. Národní tým v tomto období ještě neprohrál a s předstihem si zajistil postup na evropský šampionát.

Opustit Spartu by bylo bolestivé

V aktuálním vydání časopisu Gól, kde už letenský boss naznačil zájem řídit český fotbal z nejvyššího postu, se vyjádřil i ke konkrétním krokům. "Jsou tu další oblasti - nižší soutěže, mládežnický fotbal, ženský fotbal, futsal. Chci to poznat mnohem blíže. V poslední době jsem navštívil několik krajů, abych se na místě seznámil s funkcionáři, kteří fotbal dělají na této úrovni," prozradil v rozhovoru pro odborný týdeník šestačtyřicetiletý podnikatel.

Podle Košťála je potřeba do budoucna změnit profil svazového předsedy. "To není nic proti Honzovi Obstovi. Myslím si však, že český fotbal čeká velký fotbalový boom, který bude potřebovat manažerské schopnosti, aby byl pořádně zhodnocen. A já si myslím, že jsem toho schopen," nastínil svou vizi funkcionář, který se nijak netají tím, že by rád vrátil na jednací stoly myšlenku národního stadionu.

Je si ale také vědom toho, že pokud bude jeho kandidatura úspěšná, bude muset opustit post šéfa Sparty. "To by bylo bolestivé, ale myslím, že klub nyní funguje bez větších potíží. Nestojí na jednotlivci a neměl by zakolísat ani po mém odchodu," uzavřel své úvahy Košťál.

Reklama