Hlavní obsah

Laštůvka: Baráž je divná

OSTRAVA

Zákonitosti a specifika má fotbalová baráž o postup na vrcholnou akci. V paměti je ještě neúspěch reprezentace v souboji s Belgií, která nás nepustila na MS, teď zase čeká dvojzápas se Švýcary o evropský šampionát jedenadvacítku.

Foto: internet

Brankář Jan Laštůvka má bohaté zkušenosti z první fotbalové ligy.

Článek

"Baráž je divná. Vítěz skupiny by ji neměl hrát," soudí gólman lvíčat Jan Laštůvka. Dobře ví, jaká jsou její úskalí.

"Byl jsem členem týmu, který přešel přes Chorvaty na šampionát, kde se pak vybojovalo zlato," vzpomíná opora Baníku a dodává: "Je to nespravedlivé. Hrajete třeba v celé kvalifikaci dobře, můžete skupinu suverénně vyhrát, ale pak nevyjdou dva zápasy a je po nadějích. Myslím si, že už by se i šampionát jednadvacítek měl hrát jako mužské mistrovství Evropy."

Barážový soupeř pro nás není moc známý, Češi v kvalifikacích tým ze země helvétského kříže moc často nepotkávají. "Jenže by mohlo být osudovou chybou myslet si, že budou slabí. Udělali teď obrovský výkonnostní posun," chce se vyvarovat hrozby podcenění. "Připraveni budeme od trenéra Ličky dobře."

Sní o olympiádě

Laštůvka doufá, že nervozita ze všech hráčů opadne hned při úvodním hvizdu. "Všichni si uvědomujeme důležitost blížícího se utkání, ale cílem je postup, tak se nám nesmějí rozklepat kolena," prohlašuje jednadvacetiletý odchovanec Karviné, který má v duchu ještě jeden sen.

"Olympiádu! Ale to se musíme dostat prvně přes Švýcary," ví. Závěr kvalifikace se českému výběru moc nepovedl, postup musela po porážkách v Bělorusku a s Nizozemskem honit Ličkova parta v Rakousku. "Asi přišlo uspokojení. Zvládli jsme to, protože jsme super kolektiv, který ví, co chce," tvrdí Laštůvka.

Považuje za výhodu začínat ve Švýcarsku. "Historie ukázala, že to tak bývá lepší. Doma nám už lidi pomůžou." Druhý duel se uskuteční 19. listopadu v Ostravě, tedy ve městě, které teď přímo žije fotbalem. "Bude to určitě skvělý zážitek," těší se na zápas brankář prvního týmu ligy. V Ostravě už běží předprodej lístků a zdá se, že na stadiónu by mohla panovat obdobně euforická nálada jako na ligových zápasech Baníku...

Reklama