Hlavní obsah

Zažijte na Letné to, co my, burcuje Vaniak slávisty před derby

Na jaře mu v táborech pražských „S“ nemohli přijít na jméno. To ještě Martin Vaniak chytával a před derby se nechal k nelibosti slávistů i sparťanů slyšet, že se utkají dva průměrné týmy. Po půl roce už ovšem slávistický čaroděj figuruje v Petroušově realizačním týmu a moc dobře ví, že v pondělním letenském duelu jsou role jasně rozděleny. „Sparta je někde úplně jinde než my a jde do derby jako jasný favorit,“ připouští čerstvý slávistický asistent realitu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po skončení jara se gólman Slavie Martin Vaniak rozloučil s kariérou, v derby už bude v roli asistenta.

Článek

Zapřísahal se a i doma rodině sliboval, že si dá na čas od fotbalu oddech a po skončení aktivní kariéry se bude věnovat jen mladým slávistickým brankářům, jenže podzimní mizérie Slavie ho donutila rozhodnutí změnit. Nebo spíše klubové vedení ho k tomu přimělo. Po remíze v malém derby s Duklou usoudilo, že Petroušův realizační tým potřebuje oživit. Proto do něho dosadilo Vaniaka.

Na vědátora si hrát nemíní

„V tom cítím svou roli. Měl bych hráče pozvednout hlavně psychicky. Nabudit je, zvednout jejich sebevědomí, navodit v kabině správnou atmosféru. Vždyť ty kluky znám, s drtivou většinou jsem na jaře ještě hrával a vím, co na ně platí,“ nehraje si Vaniak na žádného fotbalového vědátora, natož pak trenérského experta.

Sympaťák ligy Martin Vaniak s rodinou, které slíbil, že si dá na čas pokoj. Slib však dlouho nedodržel....foto: Právo/Petr Hloušek

On ostatně v derby se Spartou ani na slávistickou lavičku nesmí, protože nemá požadovanou trenérskou licenci. Že by se však inspiroval sparťanskými metodami a vysílačkou či mobilem konzultovat z tribuny své postřehy s hlavním koučem Michalem Petroušem, jako to praktikuje letenský Martin Hašek, na to si netroufá.

„Nejsem fakt takový trenérský expert, abych mohl Petroušovi radit. Pořád vnímám dění na trávníku spíše jako hráč a své postřehy mu samo sebou sděluji. Na něm pak je, jak si je přebere a co si z nich vybere,“ bere svou novou roli s patřičnou pokorou.

Při obědě s hráči si servítky nebral

Před hráči ji však neměl a nemá. Proto si je také hned po instalování do nové funkce pozval na společný oběd, kde s nimi probíral podzimní slávistickou realitu. Jejich hru a výkony také, to se ví.

„Řekl jsem jim, co si o nich myslím. Na rovinu, tak jak to vidím. Nebyly to příjemné věci, ale doufám, že je vzali a přeberou si je v hlavách. A hlavně že udělají něco proto, aby šli nahoru oni i celé mužstvo. Netvrdím, že to musí být hned v derby se Spartou, ale postupně v dalších zápasech,“ prozrazoval náplň polední seance a se smíchem přidával, že oběd hráčům samo sebou zaplatil. Jasně že ze svého...

Martin Vaniak se stal před derby Petroušovým asistentem.foto: ČTK/Stanislav Peška

I proto Vaniak věří, že v derby na Letné se jeho Slavia probere. „Vždyť nemáme co ztratit, Sparta je momentálně úplně někde jinde. Má konsolidovaný tým a je jednoznačně favoritem. Přál bych si ale, aby naše mužstvo podalo alespoň takový výkon, jako my v jarním derby na Letné. Prohráli jsme sice 0:2, ale naše hra měla hlavu a patu, Spartu jsme přehrávali a ve druhé půli domácí publikum na své fotbalisty skandovalo: Bojujte za Spartu!  Na letenském stadiónu si slávista víc snad ani přát nemůže, takže bych chtěl, aby náš současný mančaft podobné pocity také zažíval,“ netají se velkou touhou čerstvý slávistický asistent Vaniak.

"Aby jste šli na děkovačku s našimi fanoušky s hlavou zvednutou a čistým svědomím, že jste na trávníku odevzdali všechno," bude hráče večer vyprovázet do derby se Spartou.

Reklama

Související témata: