Hlavní obsah

Svoboda: Když Morava kandidáta nepostaví, může si vybrat Peltu nebo Rajchla

Místopředseda FAČR za profesionální kluby a šéf jejich nové asociace Dušan Svoboda zdůrazňuje nutnost svolat co nejdříve mimořádnou volební valnou hromadu. V ohrožení jsou totiž zájmy fotbalu při reorganizaci ČSTV. Sám však na funkci předsedy kandidovat nehodlá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dušan Svoboda na valné hromadě FA ČR

Článek

Český fotbal si na valné hromadě uřízl pořádnou ostudu. Vášně snad už opadly, takže co by měl teď udělat pro napravení svého renomé?

Především bych tu situaci nedramatizoval. Prostě jsme se demokraticky pohádali, z čehož nemám radost, ale takový je život. To, co se děje běžně ve velké politice, se stalo fotbalu. Od odchodu Ivana Haška a schválení nových stanov uběhla velmi krátká doba. Kandidáti neměli dostatek času se vyprofilovat, stanovy neprošly běžným testem, ale hned tím nejtvrdším. Sešlo se víc negativních věcí a výsledek byl takový, jaký všichni viděli. Teď je třeba situaci zklidnit a připravit co nejdříve novou valnou hromadu. Česká i moravská komora by si měly uvědomit, že není čas dokazovat si, kdo je silnější a co si na té druhé vynutí, ale je třeba si sednout a dospět co nejdříve k novým volbám.

Kdy by měla být nová mimořádná valná hromada?

Termín zatím nebyl určen. ČSTV však čeká koncem listopadu velmi důležitá valná hromada, na níž půjde o budoucnost českého sportu. Aktuálně se také řeší otázka novelizace loterijního zákona a s tím spojený způsob financování sportu jako takového. Pokud nezačneme rychle hájit své zájmy, tak na to můžeme velmi doplatit. Musíme se sejít co nejdřív a zvolit předsedu s nezpochybnitelným mandátem, který tyto jednání povede. Fotbal je nejsilnější sportovní svaz a musí být v čele tohoto procesu.

Vrátím se ještě k nevydařenému zářijovému jednání. Byly podle vás skutečně hlavním problémem delegované mandáty, kvůli nimž Morava zablokovala jednání?

Podle mne to nebyl hlavní problém. Ten vyplynul z faktu, že moravská komora nenavrhla svého kandidáta a neuvědomila si existující riziko, že nebude volit ve třetím kole. Od toho momentu se začalo vše komplikovat.

To se ale může opakovat, pokud se nezmění stanovy, což Moravané také chtěli...

I když nedojde ke změně stanov, podle mne takový moment už nenastane, aby jedna z komor nenavrhla svého kandidáta. Bohužel otázka plných mocí vyplynula právě z nejednoznačného znění stanov. Záměrem při jejich tvorbě opravdu bylo, aby se valných hromad skutečně zúčastnili jen ti, kteří fotbal v klubech aktivně dělají. Není dobře, že ten text je dnes nejednoznačný.

Jak se teď dá tento problém vyřešit?

Stačila by věta, že zastupitelnost je vyloučena, a problém by neexistoval. Ale není možné, aby se dnes podmiňovala nová volba předsedy změnou stanov. Pokud má někdo stanovy změnit, tak to může být až nový předseda, který to musí náležitě vyjednat v obou komorách.

Objevily se ze strany partnerů fotbalu nějaké negativní ohlasy na valnou hromadu?

Lidé mimo fotbal v principu nechápou dvoukomorový systém. Situaci ale berou jako nepovedené zasedání parlamentu, které bychom už neměli opakovat. Radost z té nepodařené valné hromady opravdu nemám, ale život jde dál.

Dokáže Morava postavit do příští valné hromady svého kandidáta?

Nemohu mluvit za moravskou komoru, ale osobně to neočekávám. Zatím zůstávají kandidáty Miroslav Pelta a Jindřich Rajchl. Domnívám se, že jeden z nich bude i kandidátem moravské komory.

Vy byste se o funkci předsedy neucházel?

Mým úkolem je dokončení autonomie profesionálního fotbalu a k tomu potřebuji legitimního partnera k jednání, což musí být předseda asociace. Pokud by k volbám nakonec znovu nedošlo a byl bych pověřen silným mandátem pro některá jednání, která fotbal čekají, přijal bych jej. Na předsedu nyní kandidovat opravdu nehodlám.

Nejsou profesionální kluby při valných hromadách poněkud v pozadí?

To je otázka počtu mandátů, kterých mají profesionální kluby 32 z 202. Profesionální fotbal by měl být vyčleněn mimo strukturu asociace, protože jeho poslání a cíle jsou poněkud odlišné, ale není to otázka počtu mandátů. Intenzivně pracujeme na smlouvě mezi Ligovou fotbalovou asociací a Fotbalovou asociací ČR, která by účinně řešila postavení profesionálního fotbalu v rámci českého fotbalu. Ještě letos chci její návrh předložit k diskusi, aby mohla vstoupit v platnost v novém ligovém ročníku.

Členové výkonného výboru za profesionální kluby Karel Poborský a Tomáš Paclík selhali. Navíc u Poborského, který zastupuje kluby, tedy zaměstnavatele, dochází ke střetu zájmů, protože je i šéfem hráčských odborů. Mají kluby možnost je odvolat?

Pokud sami nerezignují, pak to lze jen na valné hromadě.

Dagmar Damková tvrdí, že výkonný výbor nebo někteří jeho členové, brzdí schválení nové komise rozhodčích...

Nevím o nikom, kdo by zpochybňoval její erudici. Celá debata, která v souvislosti s Komisí rozhodčích FAČR vznikla, byla o způsobu odvolání staré komise a ne o zpochybnění slečny Damkové. Nechci s ní však diskutovat přes média. Komise rozhodčích je jednou z nejdůležitějších a proto její složení a způsob jejího schválení musí mít odpovídající formu. Nelze to udělat způsobem, který může již na počátku vyvolat nějaké pochybnosti. Trvám proto na tom, aby složení komise bylo nejdříve transparentně projednáno a následně řádně schváleno. Není důvod kvůli jednomu nebo dvěma týdnům k nějaké partyzánštině. Očekávám, že na výkonné m výboru 6. října bude nová komise schválena.

Reklama

Související témata: