Hlavní obsah

Bohemians byli na pokraji bankrotu, říká trenér Hruška

Jan Krůta, Právo

"Říkali mi, že jsem blázen," vzpomíná trenér fotbalistů Bohemians Zdeněk Hruška na reakce okolí, když přebíral 'klokany'. "Ale já se tak necítím," dodává v rozhovoru pro Právo. Zároveň však přiznává, že klub byl na pokraji bankrotu a nemusel vstoupit ani do druhé nejvyšší soutěže. ROZHOVOR

Článek

Když jste Bohemians přebíral, řada lidí říkala, že jste hazardér, protože jdete pracovat do klubu, který se řítí do záhuby...

Taky se dá použít slovo blázen... Ale jako hazardér se necítím, i když mi spousta známých radila, abych do Bohemky nelezl. S Karolem Dobiašem i Tondou Panenkou jsme tušili, do čeho jdeme, ale bylo to nad očekávání... Šoky každý den. Všichni tři jsme v životě vyhráli řadu důležitých bitev a rozhodně se nevzdáváme. Dneska už myslím, že je dobře, že jsme tady. Jsem rád, že se to ustálo a přežil se podzim.

V tabulce jste devátí a na postup ztrácíte sedm bodů. Je to hodně, nebo málo?

V první řadě je potřeba říct, že když jsem k mužstvu přišel, byl klub na pokraji bankrotu. To nejsou výmluvy, ale realita. Bylo to tak vážné, že nebylo jisté, zda se Bohemka do soutěže přihlásí. Po slušné první třetině přišla euforie a začalo se mluvit o postupu. Jenže nikde není psáno, že mužstva, která z první ligy spadnou, se tam musí hned za rok automaticky vrátit. Teď nám chybí nějakých osm bodů, které jsme z nejrůznějších důvodů ztratili.

Je klub už po ekonomické stránce z nejhoršího venku?

Už jsem si jistý, že oddíl přežije, ale musí se dorovnat řada starých dluhů, kterých bylo požehnaně. Takže nejsem schopen říct, kdy začneme fungovat normálně. Čím dřív, tím líp pro všechny. I fanoušky, kterých ještě máme zaplaťpánbu docela dost. Uvidíme, co se stane v zimě, s jakými hráči budeme pracovat na jaře. To je ve hvězdách.

Projeví se všechny ty negativní okolnosti na mužstvu?

Logicky to každý vnímá, protože je to zaměstnání těch hráčů. Když budete u kterékoli v firmy a nevíte, jestli zítra krachne nebo ne, budete žít v nejistotě. Každý si asi říkal, co udělá nový majitel, jak to bude s penězi a tak dále. Hráčům to nepřidá, ale nechci se na to vymlouvat.

Nebojíte se, že vám rozprodají mužstvo, aby byly nějaké peníze?

Doufám, že zdravé jádro zůstane. Někdo možná odejde, ale to je život.

Je podle vás stále reálný postup do nejvyšší soutěže?

Mluvit o tom nyní by bylo předčasné. Myslím, že se na Bohemce začal fotbal pod novým vedením ubírat správnou cestou, ale někdy to jsou ještě porodní bolesti, protože se všechno muselo řešit ve spěchu za rozehrané soutěže. Když jsem viděl, s jakým úsilím se o postup některá mužstva perou a budou prát... Nebude to jednoduché, ale neříkám, že se o to nepokusíme. Ztracené to není.

Reklama