Hlavní obsah

Pelta: Staré časy? Místo planých slov chci, aby nastala éra úspěchů a peněz

Splnil se mu životní sen, to netají. A jeho chlapská ješitnost se také naplnila, neboť do křesla prvního muže českého fotbalu nakonec přece jen usedl. „Ale je to pro mě také velká výzva. Odměna za dvacet let práce ve fotbale, kde jsem začínal pod Františkem Chvalovským, který mně dal před patnácti roky první velkou šanci. Teď jsem předsedou. Zvolený Moravou, ale předsedou fotbalu v celé naší republice,“ zasnil se Miroslav Pelta po nymburské inauguraci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta

Článek

Stal jste se novým předsedou, čímž se ale okamžitě otevřela stavidla k debatám, že se fotbal vrací do starých kolejí...

Staré časy, doba temna, to všechno jsou planá slova. Chtěl bych, aby má éra byla érou úspěchů a financí, které budou do fotbalu plynout, stejně jako maximálních podmínek, jež pro českou reprezentaci vytvoříme.

Divíte se podobným spekulacím? Vždyť jste proslul výrokem o „cinklém jaru“, díky němuž jste se dostal do policejních odposlechů i na divadelní prkna

Vím, že tento výrok s sebou nesu a že logicky budu pod daleko větší kontrolou. Už v průběhu předvolební kampaně jsem to ostatně pociťoval. A onen výrok? Myslím, že za uplynulá léta jsem si ho v českém fotbale odpracoval.

I tak musíte cítit, že proti sobě máte poměrně silnou opozici a že strahovská generalita je polarizována. Už tím, že v ní sedí dva vaši protikandidáti Rajchl a Paclík. Nemáte z toho obavy?

Chtěl bych si najít ve výkonném výboru takové místo, aby mé slovo mělo patřičnou váhu. Jsem člověkem, který dovede naslouchat názorům druhých a rozhodně se neuchýlím k tomu, abych se obklopil lidmi, kteří mě volili, a vypořádával se s těmi, kteří mi hlas nedali. Třeba pan Paclík se choval v předvolební kampani na můj vkus až příliš agresivně a nekorektně, přesto to pro mě není překážkou, abychom nespolupracovali. Nechtěl bych, aby se každé jednání výkonného výboru proměňovalo v občanskou válku, ale abychom byli kolektivním orgánem, jehož rozhodování bude mít hlavu a patu.

Nový předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta po svém zvolenífoto: Právo/Milan Malíček

Právě Tomáš Paclík mluvil hned po volbách o tom, že se otevřely cesty k moci starým strukturám a že fotbalu vládnou rozhodčí, což valná hromada ukázala. Jak byste mu odpověděl?

Že sudí vládnou tím, že jsou nejlépe organizovanou a řízenou skupinou, neboť z pozice rozhodčích odcházejí do rolí delegátů a pak dál do rolí funkcionářských. Ví tedy dokonale, jak se ve fotbale pracuje. Ale že by valnou hromadu ovládli, to si nemyslím a ostatně volební výsledky to i potvrzují.

Špatnou zprávou pro veřejnost ale je, že šedá fotbalová eminence a vládce zákulisí Roman Berbr povýšil už do výkonného výboru.

Delegáti si ho zvolili a s tímto faktem je třeba pracovat. A navíc – jeden člověk ve výkonném výboru nezmůže sám nic, protože jde o kolektivní orgán. A já osobně věřím, že i Berbr bude chtít, aby šel český fotbal dopředu a měl lepší image, než má. I to je jednou z mých priorit.

Mluvíte o tom, že vám jde o lepší image fotbalu. Trhání oblečení, urážlivé pokřiky a vůbec věci, které reprezentanti při návratu z Černé Hory předváděli, ji však asi nevylepší...

V letadle jsem sice seděl, ale jako normální cestující oddělený od výpravy přepážkou. Neztotožňuji se s tím, co se dělo. A nemyslím, že by to bylo správné, měl zasáhnout realizační tým a manažer především. Šlo ale o výjimečný den po důležitém zápase znamenajícím postup na EURO, takže bychom nad ním měli vyhlásit amnestii. Samozřejmě s tím, že budeme apelovat na hráče i realizační tým, aby se něco podobného neopakovalo. I tím, že v reprezentaci najdu lídra, jenž bude mít hlavní slovo a ponese i odpovědnost.

Nový předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta během svého projevufoto: Právo/Milan Malíček

Morava je přesvědčena o svém volebním vítězství, neboť své prosadila a svého českého předsedu Peltu do křesla dosadila. Cítíte se jí zavázán?

Jsem předsedou Moravy, stejně jako Čech, protože jsme jednou republikou. Masivní podpora Moravy mě samo sebou mile překvapila, ale tamní profesionální fotbal se ocitl v nelehké době. Má problémy, její kluby se potácí na konci tabulky, Olomouc má za sebou korupční aféru. Ale věřím, že i na fotbalovou Moravu čekají lepší časy.

To jste ji slíbil za podporu a hlasy, které vám dala?

Nejen moravským delegátům, ale všem jsem slíbil, že budu pracovat tak, abych se před ně mohl postavit i za devatenáct měsíců a mohl referovat o splněných úkolech, které jsem si dal.

Co má mezi těmito úkoly a převzetími prioritu?

Mám pověst člověka, jenž dokáže spojit nespojitelné, proto se budu snažit co nejdříve vyřešit kauzu čtyř Bohemek, která dělá fotbalu velké zle. Jednoduché to nebude, ale chci ji zvládnout. A stejně tak chci zvládnout, aby se jednání výkonného výboru neměnilo v občanskou válku, kdy rozhoduje jeden jediný hlas, ale každé rozhodnutí mělo většinovou podporu.

Reklama