Hlavní obsah

Kouč Lavička v Austrálii skončí. Nahradí ve Slavii Straku?

Český kouč Vítězslav Lavička dává Austrálii vale. Po sezóně chce u fotbalistů FC Sydney skončit a vrátit se do Evropy. Spekuluje se o jeho příchodu do Slavie, kde by mohl nahradit Františka Straku. Tomu po sezóně skončí smlouva a není jisté, zda bude v Edenu pokračovat. Generální ředitel Pražanů Miroslav Platil nedávno řekl, že by si osmačtyřicetiletého trenéra dokázal na lavičce představit.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Vítězslav Lavička už myslí na návrat.

Článek

Důvodem Lavičkova odchodu ze Sydney je hlavně odloučení od rodiny. Jeho manželka a dvě dcery totiž v uplynulém roce žily v Praze. Kouč ještě dokončí probíhající sezónu, v níž zatím patří jeho svěřencům šestá příčka, která jako poslední znamená postup do play off.

"Užívám si čas, který trávím v Sydney, a chci pokračovat v co nejlepší práci s hráči i zaměstnanci klubu, abychom byli v této sezóně co nejúspěšnější. Ale další rok bydlím příliš daleko od rodiny a ta je pro mě velmi důležitá," uvedl Lavička.

Bývalý kouč Sparty, Liberce, Žižkova a české reprezentační jednadvacítky se 25. ledna sešel s vedením Sydney a dostal čas na rozmyšlenou, zda chce v klubu pokračovat i v další sezóně. Na začátku tohoto týdne se pak obě strany shodly, že nastal čas na změnu.

"Představenstvo Sydney se rozhodlo neobnovit s Lavičkou po sezóně smlouvu. V tu samou dobu se Vítězslav rozhodl, že se chce vrátit domů za rodinou a pokračovat v kariéře v Evropě," uvedl výkonný ředitel Sydney Dirk Melton.

Vedení ho v krizi podrželo

Lavička přišel do Sydney v roce 2009 a hned v první sezóně vyhrál s tamním klubem základní část i následné play off, což mu v Austrálii vyneslo také ocenění pro nejlepšího trenéra roku. V minulém ročníku se českému kouči se Sydney vůbec nedařilo a s týmem obsadil až devátou příčku, vedení ho ale při výsledkové krizi podrželo a prodloužilo s ním smlouvu do konce této sezóny.

Lavička prý bude na angažmá v Sydney vzpomínat jen v nejlepším. "Když jsem přišel, měl jsem štěstí, že jsem potkal hodně dobrých lidí a pracoval jsem s profesionály - v klubovém vedení i mezi hráči. V prvním roce jsme dosáhli skvělých úspěchů. Na období v Sydney budu vždy rád vzpomínat, především na členy klubu a fanoušky," uvedl český trenér.

Na jeho počest po něm plánují v Sydney pojmenovat tradiční ocenění pro nejlepšího klubového člena roku. "Historie na něj bude pohlížet jako na člověka, který se zasloužil o první double. Bylo by ale také vhodné, aby se stal prostřednictvím této ceny součástí a dědictvím historie FC Sydney," uvedl Melton.

"Vítězslavovi se nedá jako člověku nic vytknout. Vyznává hodnoty, které z něj udělaly obrovský vzor. Jeho pokora, lidský přístup, čestnost i vřelý úsměv vytvořily standard pro každého v klubu. Rádi bychom jemu i celé rodině popřáli hodně štěstí do budoucna," dodal Melton.

Nejbližší zápas čeká Lavičku se Sydney v neděli proti Newcastlu a půjde o přímý souboj dvou uchazečů o play off. Hosté totiž ztrácejí na tým českého kouče jen dva body.

Reklama

Související témata: