Hlavní obsah

Lvíčata čeká poslední krok

OSTRAVA

Stačí zvládnout poslední krok a fotbalová reprezentace do 21 let bude v příštím roce obhajovat zlato na mistrovství Evropy. Český tým v odvetě baráže o postup na šampionát změří síly na ostravských Bazalech se Švýcary a v hledišti se čeká pekelná atmosféra podobná té, kterou zažívají při ligových utkáních fotbalisté Baníku.

Článek

Hostům by dokonce ani těsná výhra 1:0 nestačila k postupu. Může za to výsledek sobotního basilejského souboje, ve kterém čeští mladíci vydřeli i po rychle inkasovaném gólu vítězství 2:1.

"Rozehrané to máme skvěle. Jde o vrchol našeho snažení a takový vstup je moc důležitý. Vstřelili jsme dvě branky na hřišti soupeře, jenže to nesmíme přecenit," varoval trenér české reprezentace do 21 let Werner Lička.

Nenáročná příprava

Tým se připravoval od neděle v Ostravě a okolí. Základní tábor fotbalisté rozbili v hotelu Gong ve Štramberku, který bývá domovem hráčů ostravského Baníku den před ligovými zápasy. V úterý v 17.30 na Bazalech pak domácí otestovali naposledy trávník stadiónu. Hodinku před tím se s prostředím seznamovali také protivníci ze Švýcarska.

Přípravu pojal kouč Lička spíš odpočinkově. "Přece jen je listopad a hráči budou muset absolvovat dva náročné zápasy za čtyři dny. Proto musí být osmnáctka nominovaných fotbalistů v absolutní pohodě a v co nejlepší kondici. Včetně náhradníků, neboť i střídání mohou sehrát významnou roli," odhadoval zkušený stratég.

Slepička za Kobylíka?

Musel řešit i problémy se sestavou. Ve Švýcarsku viděl druhou žlutou kartu v kvalifikaci záložník Kobylík, který tak odvetu stráví na tribuně. Koho postaví Lička na jeho místo? V úterý večer ještě definitivně rozhodnut nebyl. Nosil v hlavě víc variant.

"Klíčové resumé vyřkneme až večer, když si vše v klidu probereme s asistenty," poznamenal kouč, který vynechal obvyklé sledování videa a jen některé pasáže probral s defenzívně laděnými hráči. O obsazení postu pravého záložníka se příliš nechtěl bavit, ale nakonec byl sdílnější.

"Bude záležet na tom, jak se nám hráči budou jevit na večerním tréninku, ale třeba přihlédneme i k tomu, aby Švýcaři toho fotbalistu vůbec neznali," naznačil kouč, který se prý v konečné fázi rozhodoval mezi Slepičkou a Musilem.

Druhý otazník visel nad obráncem Vidličkou, jenž nedohrál v Basileji kvůli bolesti v kotníku. "V neděli už normálně trénoval, neměl žádné úlevy, takže snad bude fit," uvedl Lička. Samozřejmě jako obvykle probíral variantu, který z hráčů dostane příležitost na levé straně záložní řady. "Kolář, nebo Trojan. To je vždycky dilema," pousmál se.

Venku umějí

Trenér ordinoval hráčům hlavně odpočinek, rozhodně však nechtěl nikoho utvrzovat v domněnce, že půjde o snadnou odvetu. "Podle výsledků i videa hráli kvalifikační zápasy venku Švýcaři ještě o poznání lépe než doma. Musíme to brát jako varování," prohlásil Lička a dodal, že rozhodně je síla soupeře velká: "To už ukázal první zápas."

Tým ze země helvétského kříže považoval za fyzicky zdatný, protože spousta hráčů má přes 188 cm výšky, hmatatelný rozdíl mezi oběma celky není ani v technice. "Navíc mají Švýcaři až neskutečné sebevědomí," doplnil kouč a požádal diváky o pomoc: "Věřím, že v Ostravě bude prostředí jako na ligových zápasech. Tím by nám lidé moc pomohli." Prodáno bylo do včerejška deset tisíc vstupenek. Plno ale asi nebude, čeká se návštěva kolem třinácti až čtrnácti tisíc diváků.

Předpokládané sestavy
Česko:
Laštůvka - Vidlička, Hübschmann, Koubský, Bureš - Slepička (Musil), Plašil, Polák, Kolář (Trojan) - Mario Lička, Svěrkoš.
Švýcarsko:
Wölfli - P. Degen, Schwegler, Egimann, Nef - Lichsteiner, Bah, Rochat, Barneta - Streller, Muff.
Začátek utkání je v 16.30 h, přímo vysílá TV Nova. Řídí Švéd Hansson.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín