Hlavní obsah

Kvalifikace MS: Češi opět s 'tulipány'

Radek Malina, Karel Felt, Právo

Čeští fotbalisté znají soupeře pro kvalifikaci mistrovství světa v roce 2006 v Německu. Páteční los ve Frankfurtu nad Mohanem rozhodl, že se Češi stejně jako v kvalifikaci ME střetnou s Nizozemskem a dále s Rumunskem, Finskem, Makedonií, Arménií a Andorrou.

Článek

Šestinásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher rozhodl při pátečním losování, že česká fotbalová reprezentace se utká v kvalifikaci na fotbalové MS 2006 v Německu znovu s Nizozemskem.

Tohoto soupeře tedy potkáváme v boji o postup na vrcholnou fotbalovou akci podruhé za sebou, v bitvě o EURO 2004 byli Češi lepší.

Ve Festhale ve Frankfurtu nad Mohanem byla v pátek večer rozlosována kvalifikace 18. MS ve fotbale. Losovaly se všechny zóny, i když v některých, jako například v Jižní Americe (hraje se ligovým systémem) či Africe a Asii už kvalifikace běží a nejslabší týmy jsou dokonce již vyřazeny.

V těchto zónách šlo o los rozhodujících fází, v nichž se bude rozhodovat o postupujících. Celkem bude sehráno na 900 zápasů. Los se uskutečnil 917 dní před zahajovacím zápasem šampionátu.

Rekordní účast

Reprezentanti 197 ze 204 členských zemí Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), což je historický rekord, by si chtěli zahrát na fotbalovém MS 2006. Ve hře je 31 míst, protože jistou účast v tuto chvíli už má pořádající Německo. Kvalifikace je rozdělena do šesti kontinentálních zón.

V Evropě se bude bojovat ještě o třináct míst, v Africe si jich rozdělí pět. Asie a Jižní Amerika bude mít po čtyřech účastnících, Severní, Střední Amerika a Karibik tři. Do baráže s pátým jihoamerickým celkem vstoupí nejlepší tým z Oceánie. Čtvrtý celek ze Severní a Střední Ameriky čeká souboj s pátým týmem z asijské kvalifikace.

Schumacher, Collina a Grönemeyer

V Evropě bylo rozděleno do osmi skupin 51 celků. Přímo postoupí vítězové skupin a dva nejlepší celky z druhých míst. Zbývajících šest se utká v baráži, která bude zřejmě poslední v historii.

Evropskou kvalifikaci vzali do svých rukou kromě Schumachera i známý sudí Pierluigi Collina a zpěvák pop music Herbert Grönemeyer. Začínalo se z osmého koše, Česko bylo v prvním, z něhož losoval právě Schumacher, který na sebe vzal roli osudu v podobě Nizozemců.

Brückner překvapen nebyl

"Mne tento soupeř nepřekvapil. Bral jsem to celé v klidu. Dělal jsem si legraci, že bychom mohli Nizozemce dostat, ale trochu jsem tušil, že to tak bude," říkal nevzrušeně kouč české reprezentace Karel Brückner.

"V tuto chvíli nechci hodnotit obtížnost skupiny, to si rozeberu v klidu, ale stejně nemá cenu už rozumovat nad tím, co by bylo kdyby... Los už je hotový. První soudy také nebývají dobré, protože člověk je ovlivněn bezprostředním dojmem a prostředím," dodal.

Generální ČMFS Petr Fousek se díval už dál: "Všichni jsme to vzali jako realitu. Na druhou stranu Nizozemsko je zase velice atraktivní. Teď nás čekají první kontakty a domluva na termínové schůzce. Do kvalifikace vstoupíme na podzim příštího roku."

Kromě zmíněné dvojice na losu zastupovali ČMFS také jeho místopředseda Jaroslav Vacek a šéf reprezentace Vlastimil Košťál.

Los kvalifikace MS 2006 v Německu
EVROPA (51 týmů, 13 postupujících):
1. skupina
Česká republika, Nizozemsko, Rumunsko, Finsko, Makedonie, Arménie, Andorra
2. skupina
Turecko, Dánsko, Řecko, Ukrajina, Gruzie, Albánie, Kazachstán
3. skupina
Portugalsko, Rusko, Slovensko, Lotyšsko, Estonsko, Lichtenštejnsko, Lucembursko
4. skupina
Francie, Irsko, Švýcarsko, Izrael, Kypr, Faerské ostrovy
5. skupina
Itálie, Slovinsko, Skotsko, Norsko, Bělorusko, Moldavsko
6. skupina
Anglie, Polsko, Rakousko, Wales, Severní Irsko, Ázerbájdžán
7. skupina
Španělsko, Belgie, Srbsko a Černá Hora, Bosna a Hercegovina, Litva, San Marino
8. skupina
Švédsko, Chorvatsko, Bulharsko, Island, Maďarsko, Malta
Přímo postupují vítězové skupin a dva nejlepší týmy ze druhých míst. Zbylých šest druhých týmů se utká o tři místa v baráži.
ASIE (39 týmů, 4 postupující, pátý do baráže):
1. skupina
Írán, Katar, Jordánsko, Laos
2. skupina
Uzbekistán, Irák, Palestina, Tchaj-wan
3. skupina
Japonsko, Omán, Indie, Singapur
4. skupina
Čína, Kuvajt, Malajsie, Hongkong
5. skupina
SAE, Thajsko, Jemen, KLDR
6. skupina
Bahrajn, Sýrie, Kyrgyzstán, Tádžikistán
7. skupina
Korejská republika, Libanon, Vietnam, Maledivy
8. skupina
Saúdská Arábie, Indonésie, Turkmenistán, Srí Lanka
Kvalifikace má za sebou první etapu, v níž se 14 týmů utkalo v play off. Sedm vítězů postoupilo do druhé fáze, kde je 32 týmů rozděleno do osmi skupin. Jejich vítězové postupují do závěrečné fáze, kde budou rozděleni do dvou skupin. První dva z obou skupin postupují přímo, týmy ze třetího místa se utkají o postup do baráže proti čtvrtému týmu ze Severní a Střední Ameriky.
AFRIKA (51 týmů, 5 postupujících):
1. skupina
Senegal, Mali, Zambie, Togo, Libérie, Kongo
2. skupina
JAR, Konžská republika, Burkina Faso, Ghana, Uganda, Kapverdy
3. skupina
Kamerun, Egypt, Pobřeží Slonoviny, Libye, Súdán, Benin
4. skupina
Nigérie, Zimbamwe, Alžírsko, Angola, Gabon, Rwanda
5. skupina
Tunisko, Maroko, Keňa, Guinea, Malawi, Botswana
Kvalifikace má za sebou první etapu, v níž se 42 týmů utkalo systémem play off. V další fázi bylo třicet týmů rozděleno do pěti skupin, z nich přímo postupují jen vítězové.
SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA (34 týmů, 3 postupující, čtvrtý tým do baráže):
Grenada/Guyana - USA, Bermudy/Montserrat - Salvador, Haiti/Turks a Caicos - Jamajka, Britské Panenské ostrovy/Svatá Lucie - Panama, Kajmanské ostrovy/Kuba - Kostarika, Aruba/Surinam - Guatemala, Antigua a Barbuda/Nizozemské Antily - Honduras, Kanada - Belize, Dominika/Bahamy - Mexiko, Americké Panenské ostrovy/Sv. Kryštof a Nevis - Barbados, Dominikánská republika/Anguilla - Trinidad a Tobago, Nikaragua - Sv. Vincent a Grenadiny.
Vítězové budou rozděleni do tří skupin po čtyřech. Z každé postupují dál nejlepší dva. Z finálové skupiny postupují přímo tři týmy, čtvrtý se v baráži utká s pátým týmem z Asie.
JIŽNÍ AMERIKA (10 týmů, 4 postupující, pátý tým do baráže):
Argentina, Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Chile, Kolumbie, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela.
Všech deset týmů hraje v jedné skupině. První čtyři týmy postupují přímo, pátý tým se v baráži utká s vítězem oceánské zóny.
OCEÁNIE (12 týmů, vítěz postupuje do baráže):
1. skupina:
Tahiti, Šalamounovy ostrovy, Nová Kaledonie, Tonga, Cookovy ostrovy
2. skupina
Fidži, Vanuatu, Papua-Nová Guinea, Samoa, Americká Samoa
Z každé skupiny postupují dva týmy, které spolu s Austrálií a Novým Zélandem utvoří jednu skupinu. První dva týmy se utkají o postup do baráže proti pátému týmu z Jižní Ameriky.

Reklama

Související témata: