Hlavní obsah

Vrbova dvacítka v Dubaji propadla

OSTRAVA

Trenér české fotbalové reprezentace do 20 let Pavel Vrba před odletem na odložené mistrovství světa do Spojených arabských emirátů sice řešil dost komplikovanou situaci, kdy se mu omluvila řada opor, přesto se vyřazení už v základní skupině s Brazílií, Austrálií a Kanadou považuje za propadák.

Článek

"Spokojeni být nemůžeme. Byl to smutný návrat," prohlásil Vrba poté, co v sobotu přiletěl z Asie domů. Předtím, než se na šampionát česká výprava vydala, kouč mužstva vyhlásil, že by nechtěl v Dubaji hrát jen týden, ale skutečnost byla jiná. "Nejvíc mě mrzí, že jsme si dveře do osmifinále zavřeli jen svou vlastní vinou," posteskl si kouč.

Postup byl na dosah

O všem rozhodl duel s Kanadou. Před ním měli Češi na kontě dva body za remízy 1:1 s Austrálií a Brazílií. "Opravdu jsme měli postup blízko. Zlomový moment vidím na začátku druhého poločasu, kdy Fořt nedal penaltu, přišli jsme o vyloučeného hráče, ale usilovali dál o vítězství. Soupeř nás za to potrestal," uvedl Vrba.

Vývoj ve skupinách přitom ukázal, že konečná remíza by český tým poslala do dalších bojů proti Burkině Faso. Vrátil se i k úvodním zápasům. "S Austrálií to byl vyrovnaný souboj, v němž jsme ztratili vedení. Štěstí jsme měli naopak v utkání s Brazílií, když nás soupeř výrazně přehrával, ale remízu jsme vyválčili díky obrovskému nasazení a bojovnosti.

Náhradníci ztratili zájem

Za zrovna povedený nešlo považovat ani první poločas zápasu s Kanadou," potvrdil Vrba, který dodal, že o jeho dalším působení ve funkci budou brzy rozhodovat svazoví činitelé. Asistent trenéra ostravského Baníku vypracuje hodnotící zprávu, v níž také neopomene zmínit, že vše v týmu nebylo v pořádku.

"Hráči, kteří se nedostali hned před prvním utkání do základní sestavy, jako by ztratili o šampionát zájem. Jejich přístup se mi nelíbil, úplně přestali brát mistrovství vážně. Připadalo mi, že od té chvíle už to nebyli hráči, ale účastníci šampionátu. Zapálení bylo pryč," usoudil Vrba.

Krajánky nenutil

Za výkony v Dubaji pochválil jen vítkovického brankáře Grigára a Limberského z Plzně, který zařídil oba góly českého týmu. "Síla nám scházela v útočné fázi. Třeba střelec typu Svěrkoše v mužstvu nebyl, v tom nás Kanada i Austrálie jasně předčily. Těžko lze soudit, jak bychom dopadli, pokud by se šampionát konal na jaře v původním termínu, ale určitě by nominace vypadala jinak," poznamenal trenér dvacítky.

Na mysli měl omluvenky krajánků. Ocitl se v podobné situaci jako před třemi lety trenér Brückner, když dával dohromady tým pro olympiádu. "Také byla sezóna v plném proudu. Nutit dvacetileté kluky, kteří v létě odešli do ciziny a třeba hrají v Lize mistrů, aby vyrazili na dva týdny do Dubaje, snad ani nejde. Tehdy na olympiádu odjel Marek Heinz a jeho zaměstnavatelé v Hamburku o něj přestali mít zájem," připomenul Vrba.

Vyrovnané mistrovství

Na výkonech týmu v zemi, kde kouč vnímal z každého kroku veliké bohatství, se podle něj nepodepsal zájem skautů a manažerů o naše fotbalisty. "Vyhledavačů talentů tam bylo dost," všiml si trenér, ale dodal: "Hráči museli dodržet, že pokud se chtějí s někým takovým setkat, tak jedině mimo hotel. Úplně zakázat jsme jim to nemohli ani nechtěli."

Šampionát označil za velice vyrovnaný. "Někdo řekne, že jsme vypadli s trpaslíky, ale spousta Australanů hraje v Evropě. Dva hráči v Interu Milán, jeden v Chorvatsku, a tak jde pokračovat. Také v Kanadě se mládežnický fotbal rozvíjí, proto nebyla o překvapení na mistrovství nouze. Vyčnívají jenom Brazilci, Argentina a Španělsko," hodnotil trenér.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín