Hlavní obsah

Jede po 41 letech Čech pro Zlatý míč?

PRAHA

Před polednem se český fotbalista Pavel Nedvěd v Turíně usadí do leteckého speciálu a společně s výpravou Juventusu odletí do Paříže. Tam by měla hvězda reprezentace i italské Serie A převzít prestižní Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Jednačtyřicet let poté, co se s ním mohl polaskat první oceněný Čech Josef Masopust.

Foto: ČTK/AP

Takhle Pavel Nedvěd slavil italský titul. Přidá k němu dnes Zlatý míč?

Článek

Jméno vítěze se svět dozví krátce před osmnáctou hodinou, ale náznaky ze zákulisí ankety jsou jasné - vyhraje Nedvěd. Trofej, která je v individuálních oceněních stavěna nejvýše, poputuje po letech znovu do Česka...

Československé úspěchy

Vůbec prvním Čechem, který anketu magazínu France Football vyhrál, byl Josef Masopust. Tehdy se čeští nebo českoslovenští hráči objevovali v nominované padesátce poměrně často, ale nejlepší desítka jim často bývala uzavřena. Masopust ji v roce 1961 uzavíral, o rok později již triumfoval.

V roce 1976 se českoslovenští fotbalisté stali králi Evropy, ale slavnou anketu neovládli. V elitní desítce však měli hned trojnásobné zastoupení. Třetí byl brankář Ivo Viktor, šestý obránce Anton Ondruš a o další tři příčky za ním útočník Marian Masný. V závěru sedmdesátých let zaujal devátou příčku současný Nedvědův manažer Zdeněk Nehoda. Od roku 1980 však byla desítka Čechoslovákům i Čechům znovu zapovězena.

V době, kdy triumfoval Masopust, ještě platila podmínka, že vítěz musí být Evropan. S myšlenkou, že vítězem mohou být i hráči z jiných kontinentů, pokud hrají v Evropě, přišli organizátoři před osmi lety.

Nejlepší je Raúl, říká Nedvěd

Nedvěd se v padesátičlenné nominaci objevil letos pošesté. Jeho největšími konkurenty jsou Thierry Henry, útočné eso londýnského Arsenalu, a Paolo Maldini, opora defenzívy AC Milán. Takto by se měly hvězdná jména seřadit při konečném verdiktu.

Španělský útočník Raúl, jehož český kapitán osobně považuje za nejlepšího fotbalistu starého kontinentu, by měl být podle informací Práva do pátého místa. "Já si myslím, že je nejlepší. Léta dokazuje svoje střelecké kvality," řekl Nedvěd nedávno o střelci Realu Madrid.

Čechoslováci v první desítce Zlatého míče
1961Josef Masopust10.
1962Josef Masopust1.
1976Ivo Viktor3.
.Anton Ondruš6.
.Marian Masný9.
1979Zdeněk Nehoda9.

Reklama

Související témata: