Hlavní obsah

Ibrahimovic táhne Švédy jako mentor a místo gólů pomáhá týmu

Švédská fotbalová hvězda Zlatan Ibrahimovic si po návratu do reprezentace zvyká na novou roli. Devětatřicetiletý útočník, který se v národním týmu objevil takřka po pětileté pauze, přijal v úvodu kvalifikace mistrovství světa 2022 novou roli mentora a pomáhá k týmovému úspěchu. Hned po dvou zápasech a výhrách za to sklidil pochvalu.

Foto: Laura Hasani, Reuters

Zlatan Ibrahimovic táhne švédský tým

Článek

"Ostatním spoluhráčům jsem jen řekl: Nemusím dávat góly, raději vám místo toho pomůžu," uvedl Ibrahimovic, který je s 62 brankami nejlepším střelcem v historii švédského týmu. Po návratu zatím ani jednou neskóroval, zato si připsal tři asistence. Švédsko po výhrách 1:0 nad Gruzií a 3:0 s Kosovem vede skupinu B o dva body před Španělskem.

"Mám z něj radost a jen ukazuje, jaký je profík. Nechce, abychom mluvili o jeho věku, ale můžu říct, že právě jeho profesionalita je jedním z důvodů, proč se pořád drží na této úrovni. Je skvělé, že ho můžeme v naší hře využít a že se do toho skvěle zapojil," řekl agentuře AP trenér Janne Andersson.

Ibrahimovic, který svůj comeback do reprezentace na Twitteru označil za "návrat boha", využívá dobře jak svou výšku, tak i kontrolu míče. Po jeho přihrávce vstřelil proti Gruzii rozhodující gól Viktor Claesson. Proti Kosovu zase připravil po akrobatickém skoku první trefu zápasu pro Ludwiga Augustinssona a později našel při druhé brance Alexandera Isaka.

Cítil jsem se zase o něco lépe

"Cítil jsem se zase o něco lépe. Čím více dní s týmem strávím, tím lépe poznám kluky na hřišti i mimo něj. Naše hra už byla mnohem lepší a měli jsme spoustu dobrých útoků a příležitostí," pochvaloval si po posledním duelu pro SVT Sport Ibrahimovic.

Vedle toho, že se rovněž stal v 39 letech a 177 dnech nejstarším hráčem v historii národního týmu, pomáhá i mladým nadějím jako právě jednadvacetiletému Isakovi, který je označován jako nástupce švédského střeleckého rekordmana. Sám se netají tím, že se od svého zkušenějšího spoluhráče inspiruje.

Foto: Janerik Henriksson, Reuters

Zlatan Ibrahimovič se raduje se spoluhráči z branky

To hlavní si ale Švédové od rodáka z Malmö slibují na letním mistrovství Evropy, kde je čeká v základní skupině Španělsko, Polsko a Slovensko, a kvůli němuž se prakticky Ibrahimovic vrátil. "Určitě budu na ostatní hráče dál tlačit, abychom ze sebe vydali ještě víc," dodal hvězdný útočník.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice